GOVORI NA SABORU, PRVA IZVJEŠĆA, HRT 1

18 05 2012
20.05.12.   Starost: 2 dan(a)
Govori na 15. općem saboru HDZ-a
Tomislav Karamarko

Jadranka Kosor

Milan Kujundžić

U 18 sati zatvorena su biračka mjesta na 15. općem saboru HDZ-a, na kojem je više od dvije tisuće izaslanika biralo predsjednika te članove stranačkih tijela. Nakon prebrojavanja glasova vidjet će se hoće li itko od petero kandidata dobiti natpolovično povjerenje izaslanika ili će se ići u drugi krug.

Tijekom prijepodneva predsjednica stranke Jadranka Kosor podnijela je izvješće o radu i zatražila od izaslanika novi mandat. Predstavila su se i četvorica protukandidata: Tomislav Karamarko, Milan Kujundžić, Darko Milinović i Domagoj Milošević.

Pogledajte rezultate glasovanja za predsjednika stranke.

Tomislav Karamarko poručio je izaslanicima kako nudi novu hrvatsku neovisnost utemeljenu na novom domoljublju i stajalištu nespojivom s korupcijom. Stranku treba decentralizirati i potpuno demokratizirati, poručio je, dodavši kako je vrijeme da svaki član iz bilo kojeg dijela Hrvatske bude jednako važan kao i onaj koji sjedi na Trgu velikana. Pozivam vas da na ovim izborima izaberete promjene jer bez promjene nema pobjede. Na Saboru u Lisinskom moramo donijeti pobjedu našoj dragoj Hrvatskoj, rekao je.

Birajte one koji nas neće gurati na rub radikalnoga desnog političkog spektra, poručila je Jadranka Kosor stranačkim izaslanicima, ističući da HDZ-u ne trebaju rasprave o prošlosti, nego rad za budućnost. Budućnost HDZ-a vodstvo je koje će štititi nacionalne interese, promicati kršćanske vrijednosti te se držati kršćanskih načela – ne lagati, podmetati, igrati prljavo, ne krasti i skrivati. Danas određujemo put HDZ-a i Hrvatske, a bez snažnog HDZ-a nema snažne Hrvatske, istaknula je.

HDZ-ovu vodstvu trebaju novi ljudi, poručio je Milan Kujundžić. Dajte mi svoj glas i zajedno ćemo razvijati pobjednički i europski HDZ, europsku i prosperitetnu Hrvatsku. Bez HDZ-a nema demokracije, a bez demokracije nema Hrvatske, istaknuo je, poručivši izaslanicima da su oči hrvatske javnosti danas uprte u njih, sa željom i nadom da će znati izabrati ono najbolje za HDZ.

Darko Milinović pozvao je izaslanike Općeg sabora stranke da izaberu jaku, demokršćansku i tradicionalnu budućnost HDZ-a te svojim izborom omoguće istinsku demokratizaciju stranke. Milinović je HDZ-ovce pozvao da čuvaju zajedništvo kao kap vode na dlanu, da ne dopuste raskol i razdjedinjenost u stranci te da se u HDZ pozovu svi oni koji su marginalizirani i izbačeni iz stranke zbog svojih stajališta.

Domagoj Ivan Milošević u obraćanju je istaknuo da ovi izbori u HDZ-u Hrvatskoj donose novu nadu. Tri su razloga, kako je kazao, njegove kandidature za predsjednika HDZ-a – vraćanje časti i ponosa HDZ-ovcima, vraćanje političke vjerodostojnosti i pobjedničkoga duha te vjere i nade u to da se može živjeti bolje. Obećavam da će Hrvatska biti gospodarski obnovljena i jaka. Branit ću čast i ponos HDZ-ovaca i u Zagrebu i u Splitu i u Pazinu i u Bruxellesu, poručio je.

Za zamjenika predsjednika stranke kandidirali su se Andrej Plenković, Drago Prgomet te Ante Sanader. Na Općem saboru bira se i šest potpredsjednika, za što su podnesene 24 kandidature. Za deset članova Predsjedništva kandidirale su se 42 osobe.

Glavni tajnik stranke Branko Bačić okupljenima je poručio kako je uvjeren da će HDZ na Općem saboru pokazati zajedništvo i toleranciju te izbore provesti dostojanstveno, kako i priliči HDZ-u kao stožernoj hrvatskoj stranci.

Kao gosti HDZ-ova Općeg sabora došli su predsjednik HSS-a Branko Hrg, predsjednik HSP-a Daniel Srb, potpredsjednik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Tepeš, predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt, predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. te diplomatskog zbora, sindikata i braniteljskih udruga. Na saboru su bili i bivši predsjednik vlade Nikica Valentić te bivši predsjednici Hrvatskog sabora Žarko Domljan, Nedjeljko Mihanović i Luka Bebić.

Rezultati prvog kruga i prve izjave

Službeni rezultati izbora u prvom krugu su: Karamarko 848, Kujundžić 523, Jadranka Kosor 357, Darko Milinović 169, Domagoj Ivan Milošević 98 glasova. Glasovao je 2001 izaslanik, važećih listića je bilo 1995, nevažećih pet, a jedan listić nije ubačen u glasačku kutiju.

U slučaju pobjede Milana Kujundžića, on bi bio prvi predsjednik jedne od dviju velikih stranaka u Hrvatskoj koji nije saborski zastupnik.

Prvi razgovor s Karamarkom i Kujundžićem pogledajte u Dnevniku 3. Također pogledajte i reakcije njihovih stranačkih kolega te komentar prof. dr. sc. Žarka Puhovskog.

Oba su kandidata izrazila zadovoljstvo rezultatima i nadu u pobjedu, a Kujundžić smatra da će se Karamarkova prednost istopiti. Potvrdili su da će moći surađivati, ali se i odmah porječkali jer je Kujundžić predbacio Karamarku “Mesićevu hipoteku”. Nisu potvrdili nagađanja o dogovoru za drugi krug kojem je navodni cilj glasovanje protiv Karamarka.

Razočarana Jadranka Kosor odmah kupi stvari

Sada već gotovo bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor izjavila je da joj je žao što nije izabrana na novi mandat te što ne može nastaviti voditi stranku jer većina delegata nije prepoznala njezin trud i rad u najtežim uvjetima za stranku. Neće dati preporuku za koga glasovati u drugom krugu nego će tražiti od “svojih” glasovanje po vlastitoj savjesti. Svoje stvari pokupit ću već večeras, poručila je razočarana Kosor.

Napustila je Lisinski zajedno s Vladimirom Šeksom navodno bez glasovanja u drugom krugu.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: