‘AKTUAL’ ZNA ŠTO NI CIA NE ZNA:)

18 05 2012

15.05.2012 / 08:38

AMERIKA I EU protiv Karamarka: Stranim diplomatima ne sviđaju se RADIKALNE IZJAVE kandidata za predsjednika HDZ-a

  • Zamjeraju mu Bleiburg, proganjanje Josipa Boljkovca i veze s ljudima koji se povezuju s kriminalnim miljeom
  • Međunarodna zajednica boji se da će njegovi desničarski stavovi zakočiti demokratizaciju stranke
  • Međunarodna zajednica podržava Milinovića i Miloševića u kandidaturi za predsjednika HDZ-a

Piše: Boris Bilas


karamarko

Tomislav Karamarko vjerojatno je otkazao posjet Bleiburgu jer se bojao kako bi to odjeknulo u međunarodnim krugovima

Foto: Tea Cimas / Cropix

Međunarodna zajednica zabrinuta je zbog mogućnosti da Tomislav Karamarko postane sljedeći predsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Od osobe bliske diplomatskim krugovima tjednik Aktual doznao je da zabrinutost zbog Karamarka raste prije svega zbog njegovih posljednjih istupa u kojima se pokazao kao političar koji bi HDZ mogao okrenuti natrag prema desnici, a samim time i prekinuti demokratizaciju stranke za koju se zalažu ostali kandidati.

Karamarku se prije svega zamjera koketiranje s organizatorima komemoracije na Bleiburgu, inzistiranje na procesuiranju Josipa Boljkovca, ali i veze s ljudima koji su povezivani s kriminalnim miljeom. Vjerojatno je zbog toga i otkazao posjet Bleiburgu jer je postao svjestan da bi dolazak na komemoraciju mogao povećati pritisak međunarodne zajednice na članove HDZ-a da ga ne odaberu za novog predsjednika stranke pa bi mogao doživjeti težak izborni poraz.

„Poznato je da će uskoro biti unutarstranački izbori, a ja sam jedan od kandidata za predsjednika HDZ-a. Očekivao sam i nadao se da će svi kandidati voditi afirmativnu kampanju, koja bi u konačnici i koristila stranci. Na moju žalost, a na štetu HDZ-a, posljednjih dana neki od kandidata počeli su voditi štetnu ili tzv. prljavu kampanju. Budući da smatram kako na Bleiburgu ništa nije važnije od žrtava, donio sam ovakvu odluku jer ne želim to sveto mjesto i taj važan događaj dodatno politizirati i opterećivati“, objasnio je svoje odustajanje od odlaska na komemoraciju u Bleiburg Karamarko, a naglo odustajanje pokazuje kako je shvatio da bi odlazak u Austriju njegovoj kampanji donio više štete nego koristi.

Plenković

Idealni kandidat za novog predsjednika HDZ-a stranim diplomatima je Andrej Plenković, iako se on sad uopće nije kandidirao

Foto: Krasnodar Peršun/Aktual

Iako Karamarka međunarodna zajednica ne bi željela vidjeti na čelu HDZ-a, u posljednjem tjednu prije Izbornog sabora bivši ministar unutarnjih poslova i dalje ima prednost pred ostali kandidatima i glavni je kandidat za novog predsjednika. Međutim, pred Karamarkom je dramatičan tjedan u kojem će pasti odluka o konačnom pobjedniku, a o tomu ovisi i budućnost njegove političke karijere.

Utrka za predsjednika HDZ bit će neizvjesna do samoga kraja i može se očekivati da u posljednjem trenutku dođe do neočekivanih obrata prije svega zbog prljave kampanje u kojoj kandidati ne biraju sredstva kojima napadaju Karamarka. Trenutačno je u najslabijoj poziciji da postane sljedeći predsjednik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, iako je međunarodnoj zajednici on možda najprihvatljiviji od svih kandidata za predsjednika HDZ-a. Podršku diplomatskih krugova ima i bivši ministar zdravstva Darko Milinović.

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU AKTUALA.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: