PREDSABORSKE PROGNOZE HRT 1 – GRAĐANI ŽELE PROMJENE

17 05 2012
17.05.12.   Starost: 4 dan(a)
Građani žele promjenu vodstva HDZ-a

U nedjelju 20. svibnja bit će održani unutarstranački izbori za čelno mjesto Hrvatske demokratske zajednice. Agencija Hendal je za Hrvatsku televiziju provela istraživanje. U njemu je sudjelovalo 600 ispitanika iz cijele Hrvatske. Anketa je provedena među općom populacijom, dakle nisu anketirani isključivo članovi HDZ-a koji će birati svoje stranačko vodstvo. No anketa je zanimljiv pokazatelj kako građani gledaju na HDZ-ovu unutarstranačku borbu i kako percipiraju pojedine predsjedničke kandidate.

Anketa pokazuje da općoj populaciji izbori u HDZ-u uopće nisu važni – tako se izjasnilo 62,6% ispitanika. Međutim, na pitanje prate li u medijima te izbore, njih 55,5% kazalo je da ih prati.

Istodobno, oko 38% ispitanika smatra kako unutarstranački izbori nisu važni za budućnost Hrvatske, dok samo njih 34% misli ono što kandidati ponavljaju već tjednima, da su ovi izbori važni za demokraciju zemlje.

Gotovo 50% anketiranih želi promjenu sadašnjeg vodstva HDZ-a. Na pitanje koga biste voljeli vidjeti na čelu HDZ-a, za Jadranku Kosor izjasnilo se 17,4%, za Tomislava Karamarka 8,9%, Darka Milinovića 7,6%, Milana Kujundžića 5% te za Domagoja Ivana Miloševića 2,3% ispitanika. Zanimljivo, čak 31% ne zna koga bi voljeli vidjeti na čelu HDZ-a.

Na pitanje što misle tko će pobijediti, Kosor i Karamarko tu su zamijenili pozicije. Tako se za Karamarka izjasnilo 22%, za Jadranku Kosor 10% ispitanika, na trećem je mjestu Darko Milinović s 9%, dok Kujundžić i Milošević dobivaju tek malo više od 1%. I ovdje je velik postotak onih koji ne znaju tko će pobijediti – gotovo 50%.

U videoprilogu pogledajte kakvu potporu imaju kandidati po regijama. Također donosimo i reakciju samih kandidata za čelno mjesto stranke.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: