ANALITIČARI KARAMARKOVOG USPONA SU IPAK MALO ZBUNJENI

16 05 2012
  • Autor: Mladen Prenc|
  • Photo: radiotrogir.hr |
  • Utorak, 15.05.2012 21:51
 

Izuzmemo li stav prema totalitarističkim ideologijama koji je dijametralno suprotan kada je riječ o Tomislavu Karamarku i Stjepanu Mesiću, nailazimo na jedan obrazac neobično blizak obojici. Naime, razvoj aktualne kampanje Tomislava Karamarka za šefa HDZ-a neodoljivo podsjeća na uzlet Stjepana Mesića i njegovu predsjedničku kampanju iz 2000. godine.

Preslika izbora 2000. godine

U utrci za Pantovčak Mesić je, podsjetimo, pobijedio na mnogima nevjerojatan način. Gotovo preko noći od potpunog marginalca preobrazio se u izbornog lidera koji je uvjerljivo pomeo konkurenciju, ostavivši iz sebe ljude koji su smatrani favoritima; Dražena Budišu i Matu Granića. U nepunih mjesec dana žestoke kampanje Mesić je došao do zavidne pobjede s 41 posto glasova, skoro 20 posto više od spomenutog dvojca.

Pobjeda čovjeka koji je potom 10 godina vladao Pantovčakom pripisivala se raznim interesnim skupinama; američkom timu koji je bio uključen u Mesićevu kampanju, Rockefelleru četvrtom koji je znao da je ovaj pobjednik dok je Mesić imao tek dva posto podrške, i tako dalje, a najviše je iznenadila zbog činjenice da na parlamentarnim izborima koji su se održali dva mjeseca prije predsjedničkih, Stjepan Mesić kao potpuni autsajder nije uspio čak ni ući kao zastupnik u Hrvatski sabor.

Politički uzlet Tomislava Karamarka, koji se pak poput kameleona iz apolitičnog profesionalca pretvorio u čudovišnog politikanta s astronomskim apetitom, sudeći prema dinamici kampanje, gotovo je istovjetan s famoznim Mesićevim spinom iz 2000. godine.

Od rujna 2011. godine, kada je uskočio u HDZ-ov vlak, nije dao ni naslutiti da mu je politički nišan podignut tako visoko. Štoviše, nije pokazivao ambicije za nikakva unutarstranačka previranja i stranačku politiku, a kamoli za kandidaturu na predstojećim izborima.

Međutim to se, kao preslika iz 2000. godine, promijenilo u samoj završnici utrke za čelnu poziciju u HDZ-u, niti dva mjeseca prije izbora, kada je Karamarkov propagandni tim obljubljen sa starim obavještajnim vezama i medijskim prijateljstvima, u samo nekoliko dana doveo nekadašnjeg glavnog špijuna u zemlji na sami prag pobjede.

‘Ispekao zanat kod Mesića’

To ne treba toliko ni čuditi budući da je poznato kako je upravo Karamarko bio uključen u vođenje Mesićeve predizborne kampanje na predsjedničkim izborima 2000. te je, nakon njegove pobjede, imenovan predstojnikom Ureda za nacionalnu sigurnost, a jedno vrijeme je bio i šef Mesićevog kabineta.

Spregu između Karamarkove i Mesićeve političke afirmacije na ključne pozicije u Hrvatskoj prokomentirao je u razgovoru za portal Dnevno i poznati politički analitičar Davor Gjenero.

– Tomislav Karamarko je u političkom smislu Mesićev učenik. Po političkoj dinamici njegova aktualna kampanja u HDZ-u vrlo je slična Mesićevoj iz 2000. godine. On je Mesiću tehnički vodio predsjedničku kampanju i više-manje sve što zna o politici naučio je od Mesića. Mesić je bio njegov mentor i Karamarko je, u tom periodu dok je bio uz njega, ispekao zanat – obrazložio je Davor Gjenero.

Valja napomenuti kako se Karamarko nedavno pokušao distancirati od Mesića neuvjerljivim video uratkom u kojem je kao razlog svog razilaženja s bivšim predsjednikom i mentorom argumentirao oprečnim ideologijama spomenutim na početku članka. No, izvjesno je kako je Karamarko time samo htio sakupiti simpatije HDZ-ove neopredijeljene desnice.

Preostaje vidjeti hoće li i bivši ministar unutarnjih poslova, šef SOA-e, POA-e i Zagrebačke policije nastaviti uspjehe svojeg učitelja Mesića na prvoj stepenici prema državničkoj vlasti izborima za predsjedničko mjesto u HDZ-u koji se održavaju za nekoliko dana – 20. svibnja.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: