ZAŠTO JE HDZ GUBIO IZBORE 2010. I 2011.?

15 05 2012

Piše: Dragutin Šantoši – Večernji list

VIROVITICA – Unatoč tome što je Županijski odbor HDZ-a Virovitičko-podravske županije dao javnu potporu kandidatkinji Jadranki Kosor u prostorijama HDZ-a u Virovitici, do sada su pred izaslanicima HDZ-a s područja ove županije svoje programe predstavili i preostali kandidati. Danas u 16 sati s izaslanicima se susreo i kandidat Tomislav Karamarko koji je na skup došao u pratnji Gordana Jandrokovića i Marijana Brleka.

Kirin: Slavonci su sami krivi za stanje u HDZ-u

Kirin: Slavonci su sami krivi za stanje u HDZ-u

Dočekao ih je Ivica Kirin, predsjednik GO HDZ-a, naglasivši da su za sadašnje nezadovoljavajuće stanje u HDZ-u Slavonije krivi sami Slavonci, pozvavši članstvo na jedinstvo. Sudionici skupa minutom šutnje odali su počast dr. Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku HDZ-a i Republike Hrvatske.

 

Karamarko: Objašnjavam zašto smo izgubili ove izbore i izbore 2010.

– U četvrtak kampanju završavam u Splitu, a obilazeći naše članove, izaslanike, pokušavam objasniti zašto smo izgubili ove izbore. Ne samo ove nego i one 2010. Dakle, kada vidite što se dogodilo, dezideologizaciju HDZ-a, porast korupcije, a u konačnici i kriminala, ne bih rekao da je samo riječ o stranci nego i o ljudima koji su izvan stranke. Ljudima koji su često zloupotrebljavali svoje položaje, funkcije i bavili se kriminalnim radnjama, a zbog toga je stranka dobila težak teret na leđima koji nije mogla iznijeti da bi dobila izbore – rekao je Tomislav Karamarko.

HDZ je detuđmaniziran i dekroatiziran…

– Posljednjih šest do sedam godina stranka je izgubila ime i prezime, detuđmanizirana je, a prema mojem mišljenu i dekroatizirana jer politička stranka ne može biti bez ideološkog fundamenta. Drugi je dio rekonstrukcija stranke i obnova odnosa u stranci. Odnosi u stranci jednosmjerni su. Postoji univerzalna pamet u Zagreb, a teren se koristi samo uoči izbora, što nije korektno. Treći je segment prezentacija programa “Nova hrvatska neovisnost” koji predviđa pozicioniranje Hrvatske u novim uvjetima života u EU na način da se što više sačuva gospodarska neovisnost. Ima i drugih projekata, strateškog pozicioniranja Hrvatske kao prometnog križanja, ima tu nešto i o pronatalitetnoj politici, obnovi sinergije domovinske i iseljene Hrvatske, brizi o našim Hrvatima u BiH i drugoga. Za vrijeme dr. Tuđmana izbori su doista bili, a sada, nakon deset godina, ponovno su demokratski. Ne bi bilo dobro da svi podržavaju mene, pa dolazim razgovarati i s ljudima koji misle drugačije – izjavio je Karamarko novinarima.

Samo dr. Tuđman zaslužuje da bude na zidu

– Nije istina da sam tražio skidanje fotografija Jadranke Kosor u prostorijama u kojima predstavlja svoj program. U to se ne petljam, a svi članovi ŽO i GO HDZ-a imaju slike koje žele i to mi je doista zadnja stvar u životu. Kada postanem predsjednik stranke, nikada neću dopustiti da se moje slike vješaju po zidovima. Ne vidim razlog, živ sam čovjek, a osim toga čovjek treba zaslužiti da mu slika bude na tom zidu. U ovom trenutku jedino predsjednik dr. Tuđman zaslužuje da bude na zidu svih stranačkih prostorija u Hrvatskoj. Imati spomen-sobu u kojoj će biti prikazani svi predsjednici, to je u redu – smatra Karamarko.

Prljava kampanja, a 21. svi ćemo si morati pogledati u oči

– Medijski sam promoviran kao favorit, imam najveću podršku pa sam glavna meta, ne samo protivnika u stranačkoj utakmici nego i nekih centara lijeve orijentacije koji nisu nikako zainteresirani da se stranka konsolidira. Da ostane ovakva, da bude pogodna da bude pobijeđena… Ja nudim promjene koje će stranku uzdignuti. Sama kampanja poprima dimenzije koje ne bi trebala imati. Postaje, kako se kolokvijalno kaže, prljava kampanja. Nije dobro, ljudi svašta pričaju, izmišljaju i insinuiraju. Ja na to ne reagiram. Svima koji tako rade zlo će se vratiti kao bumerang. Uostalom, 21. ujutro svi ćemo si morati pogledati u oči. Ja ću pružiti ruku pomirenja svima bez obzira na ono što čitam i slušam grozne stvari, i to od kolega – kaže Karamarko.

Prigovaraju oni koji su plaćali partijsku članarinu

Dovode u pitanje moju pripadnost i autentičnost HDZ-u. Dok sam ja stvarao HDZ osamdesetdevete, kao mlad čovjek, bez putovnice, kao tzv. kleronacionalist, neki od onih koji mi prigovaraju, plaćali su partijsku članarinu ili su možda pisali pisma podrške Ivici Račanu. Sve je to nebitno, meni to ništa ne znači. Ja to neću spominjati, ali ću pružiti ruku pomirenja. Imperativ je da stranka ostane jedinstvena. Nikakve frakcijske borbe ne smiju se događati, nikakva izdvajanja grupacija iz stranke. Sva ta gospoda, i ja među njima, moramo zatomiti svoje taštine i staviti interes stranke iznad svega – izjavio je novinarima u Virovitici predsjednički kandidat Tomislav Karamarko.

 

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: