ŠTO JE KARAMARKO PLANIRAO GOVORITI U BLEIBURGU?

14 05 2012
Autor: Dražen Ciglenečki
Objavljeno: 12. svibnja 2012. u 7:40

 

Koja je to vrsta nepremostive udaljenosti i bešćutnosti ako im niti jedna rečenica, niti jedna poruka naše Crkve nije prihvatljiva, zavapio je bivši ministar policije

 Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko  odustao je od dolaska na današnju komemoraciju na Bleiburgu, ali se pobrinuo za bombastičnu predigru. Naime, nakon što je odlučio da ipak neće držati govor uime Počasnog bleiburškog voda kako, usred kampanje u HDZ-u, ne bi dodatno politizirao i opterećivao komemoraciju, na svojoj web stranici Karamarko je objavio što je htio reći okupljenima  na polju koje simbolizira masovne poslijeratne likvidacije što su ih radili komunistički pobjedinici. U tom pripremljenom govoru Karamarko je uglavnom polemizirao s odlukom predsjedništva Sabora o ukidanju pokroviteljstva nad komemoracijom. Pritom je bio vrlo drastičan u svojim ocjenama koje su u potpunom suglasju sa stavom što ga je iznijela biskupska komisija Justitia et pax. 

 

Čuvarica savjesti

Njemu je shvatljivo da aktualna vlast ne želi prihvaćati ono za što se zalažu njezini politički protivnici u opoziciji, ali Karamarko je ogorčen što ne slušaju niti Crkvu.

 

»Ali, koja je to vrsta nepremostive udaljenosti i bešćutnosti ako im niti jedna rečenica, niti jedna poruka naše Crkve nije prihvatljiva?! Jer, Crkva je bila i ostala čuvarica svijesti i savjesti naroda u najtežim gubitničkim vremenima naše povijesti, posebice onda kad se to zajedništvo uništavalo. I ona je upozorila na zlo ovoga čina nazvavši ga činom odnarođenja vlasti. Ima li doista dvojbe da je ona nenarodna? 

  Zanimljivo je da se Karamarko, koji zagovara ideologizaciju HDZ-a nakon što je stranka, smatra, za vrijeme Ive Sanadera  i Jadranke Kosor  izgubila bilo kakvu ideološku podlogu, protivi »reideologizaciji društva«. 

 Nejasna isprika

– Namjesto da se istinskim konsenzusom osude sva povijesna zla, svi totalitarizmi prošlog stoljeća, od pakla nacizma i holokausta do fašizma i komunizma, u današnjoj Hrvatskoj, pred ulaskom u Europsku uniju, donose se odluke koje vode u ideološku isključivost i reideologizaciju društva, upozorava kandidat za predsjednika HDZ-a. Franju Tuđmana , na kojeg se inače neprestano poziva, Karamarko je planirao spomenuti samo jednom i to u kontekstu »autentične pomirbe koju su utemeljili i zagovarali dvojica povijesnih ljudi Franjo Tuđman i Franjo Kuharić«. Nije jasno na koga je Karamarko mislio kad je želio na Bleiburgu zatražiti da se »u suvremenoj Hrvatskoj, na dnevnom valu često neprikladnih isprika, konačno, netko ispriča ovoj pamtećoj i poniženoj Hrvatskoj«.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: