J. KOSOR I D. MILINOVIĆ NEPRESTANIM NAPADIMA NA KARAMARKA RADE U KORIST VLASTITE ŠTETE

13 05 2012

KAMPANJA

Damir Jugo: Ovo su tri razloga zašto HDZ-ovci ne smiju igrati prljavo

Javnim optužbama na Karamarkov račun i Darko Milinović i Jadranka Kosor pokazali su da neizravno priznaju njegovu prednost.

Autor: Damir Jugo, izvršni direktor Millenium promocije

 

Završetkom unutarstranačke  pred-kampanje u HDZ-u,  pred-kampanje koja je odavno prerasla u pravu kampanju, počela su i prva javna međusobna razračunavanja predsjedničkih kandidata. Iako smo i dosad imali prilike u medijima pratiti “prljavo rublje” svih kandidata, Darko Milinović i potom Jadranka Kosor otvorili su rat protiv, očito favoriziranog, Tomislava Karamarka.

 

Prilično tih u dosadašnjoj kampanji, Karamarko je u posljednje vrijeme medijski vrlo aktivan što ga je u pravo vrijeme lansiralo kao glavnog favorita za predsjedničku fotelju. Reakcije njegovih protukandidata, u trenutku kada su toga postali svjesni, postale su vrlo oštre, ali su u toj oštrini i silini očigledno izgubili iz fokusa činjenicu koliku zapravo uslugu rade upravo Karamarku, a štete stranci za čiju budućnost toliko brinu. Najmanje je tri osnovna razloga zašto Milinović i Kosor ne bi smjeli igrati prljavo.


Razlog 1: Tko igra prljavo, priznaje da gubi!

Javnim optužbama na Karamarkov račun i Milinović i Kosor pokazali su da neizravno priznaju njegovu prednost, jer čemu inače takva silina negativnosti prema osobi s kojom su oboje dijelili dobro i zlo u prethodnoj Vladi, prema rivalu na čiji račun dosad nisu imali toliko negativnih kritika. Pritom, više nego ikad do izražaja dolazi ona narodna “tko gubi ima se pravo ljutiti”, poslovica koje su zasigurno svjesni oni HDZ-ovci koji proteklih tjedana unatoč svim negativnostima koje mediji o njemu iznose, masovno prelaze u Karamarkov stožer.

Razlog 2: Ovo nisu predsjednički, parlamentarni ili lokalni izbori već – unutarstranački!

Ono što će svi kandidati u samoj završnici vjerojatno potpuno zaboraviti, pogotovo oni koji će s terena dobivati signale da je netko drugi, a ne oni u prednosti, je činjenica da se svi bore za čelno mjesto vlastite stranke, stranke čiju iskaznicu imaju i vjerojatno će imati i nakon 20. svibnja, i u čiju se pozitivnu budućnost zaklinju. Nedvojbeno je kako je prljava kampanja zabavna i medijima i analitičarima, ali sigurno nije zabavna članovima stranke koji umjesto da gledaju kako njihovi potencijalni lideri napadaju političku konkurenciju, prvenstveno SDP i HNS čija popularnost drastično pada, gledaju kako se „njihovi“ napadaju međusobno i zabavljaju javnost. Pritom ostavljaju dojam kako ih nije briga za stranku, već isključivo za svoje fotelje i svoju političku budućnost.

Razlog 3: Svi kandidati će nakon 20. svibnja opet biti – kolege, a ne neprijatelji!

HDZ je provedbom ovih izbora, neovisno o tome tko će od pet kandidata postati predsjednik stranke, napravio golem iskorak u vlastitom pozicioniranju kao demokratske stranke. Budimo realni, bi li itko prije godinu, godinu i pol dana stavio ruku u vatru da će biti pet kandidata za predsjednika i da se do posljednjeg trena neće moći reći tko je izvjesni pobjednik? Zasigurno ne bi, a unatoč činjenici da se svi ti kandidati zaklinju u svoje karijere izvan politike, moraju biti svjesni da će ih ova predsjednička utrka te pripadajuća retorika i postupci dugoročno obilježiti i utjecati na sve ono sto budu radili – unutar i izvan politike. Svi će oni nakon 20. svibnja biti članovi HDZ-a te se zajedno boriti sa zajedničkim neprijateljem – trenutno vladajućom koalicijom.


Izborna utrka nije gotova, završit će tek 20. svibnja 2012.

Unatoč svim prognozama, prestrojavanjima, izrečenim javnim podrškama i polemikama, budući predsjednik bit će poznat tek nakon izbornog sabora, a do tada je pred svim kandidatima težački posao detaljne obrade terena i razgovora sa svim delegatima čija su imena konačno poznata.

 

Iako je nedvojbeno kako je Karamarko u javnoj ofenzivi i prednosti koja će mu zasigurno donijeti još javne podrške, njegovi protukandidati moraju paziti da i oni ne budu ti koji će mu pružiti podršku – a da toga ne budu niti svjesni.

 
 

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: