VEĆINA ANALITIČARA SE SLAŽE DA ĆEMO U DRUGOM KRUGU VIDJETI JADRANKU I KARAMARKA

11 05 2012

Datum objave:
10.05.2012 07:00

Autor: Andreja Žapčić

Tomislav Karamarko i Jadranka Kosor čine se najizglednijima za prolazak u drugi krug, a ne obračuna li se Karamarko nakon moguće pobjede s Darkom Milinovićem kao Ivo Sanader s Ivićem Pašalićem, tolerira svoju dugoročnu političku diskreditaciju – procjena je političkih analitičara s kojima smo razgovarali o stanju u HDZ-u tik pred unutarstranačke izbore

 
 

Tko će pobijediti u HDZ-u, daleko je neizvjesnije nego onda kad su prije nekoliko mjeseci bili parlamentarni izbori, a da ne spominjemo unutarstranačke izbore u ostalim hrvatskim partijama (uostalom, na kojoj su od njih građani gotovo pa mogli zaraditi klađenjem?), a samim time i zanimljivije, pogotovo otkad se kandidati, rekli bi neki, ponašaju kao da su pušteni s lanca. No, je li riječ samo o tempiranom podgrijavanju situacije ili su doista i sami, ma što službeno tvrdili, zapravo nesigurni u svoje pozicije, teško je reći.

Osim što je sigurno da je retorika iz dana u dan sve oštrija i ne bira ni sredstva ni mete, a sve pod egidom vraćanja korijenima, pri čemu je upitno na koje to točno korijene kandidati misle jer, dok oni redom svi (uzaludno ili ne – pokazat će vrijeme) zazivaju Franju Tuđmana, a Ivu Sanadera (što je sigurno uzaludno) gotovo da opet brišu iz kolektivne memorije, vanjske, a i neke unutarnje igrače sve skupa neodoljivo podsjeća na 2000-e. No, hoćemo li ovaj put izbjeći reprizu onoga što se događalo nakon toga i je li moguće predvidjeti pobjednika, pitali smo političke analitičare.

Karamarko ima prednost, ali kraj utrke ipak nije iza ugla

‘Jako je puno toga u igri i ulozi su visoki, pa je i logično da se retorika zaoštrava. Iako Karamarko ima stanovitu prednost, svi znaju da stvari nisu gotove i da ishod borbe nije izvjestan, tim više jer se ne zna tko će ići u drugi krug, premda je Karamarko vjerojatno jedan, ali je li drugi Kosor, Milinović ili možda čak Milošević jer moguće je da će on iznenaditi, to ne znamo. Aduti se izvlače na samom kraju i to je u ovom slučaju svima njima prvi predsjednik, no koliko to može pomoći, koliko time mogu uvjeriti članstvo – to je drugo pitanje. Možemo pretpostaviti da tih 2.200 delegata ipak glasuje po nizu kriterija, a ne samo po onima u koje ih nastoji uvjeriti pojedini kandidat pozivajući se da je vrijednosno bliži korijenima te stranke’, smatra politički analitičar Višeslav Raos.

Slaže se da je ‘retorika jako zaoštrena, sad već čak i prema vlasti, primjerice Karamarko to sad koristi da bi možda najavio da će nakon stranačkih izbora HDZ preuzeti mjesto koje je prije imao SDP, a SDP je sad na vlasti, dakle, mjesto najsnažnije oporbene stranke’: ‘Zaokret prema Tuđmanu je očekivan, tako je najlakše motivirati svoje članstvo, svoje birače, i poticati teme koje nužno traže opredjeljivanje, a time se nastoje i zaobići pitanja iz Sanaderova razdoblja, s koje god strane ona dolazila.’

‘Emotivni’ autsajderi i prošlost vs. budućnost

‘No, ipak se otpliće cijelo to klupko i pitanje je koji od kandidata može reći da je čist od toga, tu se dvije osobe – Kujundžić i Prgomet, ali njima dvojici svatko od članova može reći da nisu osvojili nijednu stranačku funkciju, a i čini mi se da su njih dvojica autsajderi iako neki imaju druge interpretacije. Navodno je Kujundžić blizak s obitelji Tuđman jer je bio u KBC Dubrava, a u toj je bolnici umro Tuđman, pa postoji možda ta neka emotivna povezanost, ali ipak mislim da su oni autsajderi’, ističe Raos.

Foto: /

IZBORNI KOEFICIJENT

Tko od HDZ-ovih kandidata najbolje kotira u kladionici?

Foto: /

HDZ-OV POLITIČKO-SCENSKI NASTUP

Red himne, malo Matoša i Ave Marije te puno Tita i Tuđmana

Foto: /

OPĆI SABOR STRANKE

HDZ zabranio slikanje glasačkih listića

Foto: /

OSIJEK UZ KARAMARKA

Jadranka Kosor je kažnjena zbog Šeksa

On smatra: ‘Za Karamarka možda jedinoga sigurno možemo reći da ulazi u drugi krug, ali govoriti o konačnom ishodu – ipak je još malo prerano i zato mislim da on zaoštrava stvari jer, da je on tako siguran u svoju pobjedu, možda i ne bi sad otvarao nužno baš sve frontove odjednom. Vjerojatno igra i na kartu da dobar dio desnog krila HDZ-a zapravo nikad nije prihvatio ni Sanadera ni tu proeuropsku politiku, a ni koaliciju s SDSS-om, pa sad kani motivirati to desno krilo HDZ-a, koje je vrlo često ostalo doma, vraćanjem korijenima.’

Verbalni ispadi za privlačenje pažnje medija

Ivan Rimac
sa zagrebačkog Pravnog fakulteta upozorava da se ‘ne može prejudicirati ishod izbora u HDZ-u’. ‘Naime, s jedne strane su oni čija sudbina ovisi o procesima vezanima uz sudske optužbe, dok su s druge strane oni koji su interesantni medijima zbog pojedinih svojih izjava kojima privlače pažnju dok drugi ostaju u sjeni verbalnih ispada Kosor, Milinovića i Karamarka. Upravo je Karamarko taj koji sada dobiva veću pažnju jer ga napadaju, a on odgovara pa je to interesantno, ali ishod je neizvjestan’, zaključuje Rimac.

Da se ‘stvari ipak polako kristaliziraju, premda ne možemo sa sigurnošću reći jesu li u drugom krugu Karamarko i Kosor, to se u ovom trenutku čini najvjerojatnijim’, smatra politički analitičar Davor Gjenero, dodajući: ‘Izvjesno je da je Karamarkova pozicija jaka, da Milošević sa svojom vizijom HDZ-a kao konzervativne stranke teško može proći i izvjesno je da će većina teško prihvatiti povratak HDZ-a na poziciju populističko-nacionalističke organizacije, a to je ono što s jedne strane nudi Milinović, a s druge Kujundžić. Očito je da potpora Kosor opada, a Karamarku raste i ako bude tako u drugom krugu, jasno je da je Karamarkova pozicija bolja.’

Čije su, ako su, ruke čiste, a obraz okrenut novom putu?

‘Čini mi se da će odlučno za njihovu perspektivu biti to kako će se onaj tko pobijedi odnositi prema onome tko izgubi, a jasno je da, ako pobijedi Kosor ili Karamarko, pozicija Milinovića u stranci neće biti ugodna, pogotovo ako pobijedi Karamarko – onda on mora prema Milinoviću odigrati onako kako je Sanader odigrao prema Pašaliću. Inače tolerira svoju dugoročnu političku diskreditaciju jer retorika koju Milinović upotrebljava protiv Karamarka nije samo dezavuirajuća za Karamarka, nego činjenica da ga je praktički označavao mafijašem i optuživao za upotrebu podzemnih metoda’, ističe Gjenero.

I napominje: ‘Bude li Kosor poražena u toj utrci, čini mi se da HDZ mora naći način za vrlo korektan odnos prema njoj jer je u jednom trenutku stranci spasila rejting i povukla nekoliko dobrih poteza, kao i prema Miloševiću, a i HDZ mora ako želi početi funkcionirati kao normalna stranka, stvoriti tradiciju uspostavljanja i poštovanja prema prethodnim političkim vodstvima. Dakle, ne smiju se vratiti autoritativnom modelu vođenju stranke, što će biti slučaj ako iz političkog života nestanu poraženi, nego trebaju naći snage da se to ne ponovi.’

Oglasi

Akcije

Informacije

2 komentara

12 05 2012
Toni

Ja kažem da će Kujundžić ući u drugi krug sa Karamarkom, ako uopće dođe do drugog kruga.
Koliko sam čuo, SD županija je za njega usprkos podrške Sanadera Karamarku. Mnogo osnivača HDZ-a ga isto podržava. Ante Sanader je pokazao svoje poštenje, što nije pozdravio Kosorku kao šef HDZ-a u SD županiji. A. Sanader ponovno pokazuje razvijen stupanj političke lukavosti.

13 05 2012
ib

ČINJENICA JE DA IMA DESETAK IZASLANIKA KOJI SU ZA kUJUNDZICA, ali tko kaze da ne će doći do dogovora Karamarka i Kujundzica?:))

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: