BLEIBURG JE SVETO MJESTO HRVATSKOG NARODA

8 05 2012

Tomislav Karamarko, kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i saborski zastupnik, zahvalio je Počasnom bleiburškom vodu, organizatorima obilježavanja 67. obljetnice hrvatske tragedije na Bleiburškom polju na ukazanoj časti da održi govor i zamolio ih da ga oslobode te već prihvaćene obaveze.

“Poznato je da će uskoro biti unutarstranački izbori, a ja sam jedan od kandidata za predsjednika HDZ-a. Očekivao sam i nadao se kako će svi kandidati voditi afirmativnu kampanju, koja bi u konačnici stranci i koristila. Na moju žalost, a na štetu HDZ-a, poslijednjih dana neki od kandidata počeli su voditi štetnu ili takozvanu prljavu kampanju. Budući da smatram kako na Bleiburgu ništa nije važnije od žrtava, donio sam ovakvu odluku jer ne želim ovo sveto mjesto i ovaj važan događaj dodatno politizirati, ni opterećivati”, pojasnio je Karamarko u priopćenju.

Također je dodao kako je moguće bez obzira što bi u Bleiburgu govorio isključivo kao poštovatelj Bleiburških žrtava i zagovornik povijesne istine da se njegov istup zlorabi u ostvarenju dnevnih političkih ciljeva ili unatarstranačkih obračuna.

Stoga u ovom trenutku ne želi biti središte medijskog izvještavanja, jer, kako kaže, „nisam važan ja, ni moja razmišljanja, niti moja kandidatura, već tisuće nevinih ljudi, čija smrt traži istinu i pravdu, sjećanje i oproštenje, ali ne i zaborav“.

Tomislav Karamarko je oštro osudio svaki pokušaj politizacije bleiburške tragedije i Križnog puta, ali je i podsjetio kako se lako zaboravlja i relativizira ta mučna faza hrvatske povijesti.

„Bleiburg je sveto mjesto hrvatskoga naroda, jer je ondje počelo brojanje i nizanje dana i godina najveće i najtrajnije represije nad našim hrvatskim narodom – polustoljetne izloženosti zlu komunizma. Nadali smo se kako su zakopani stari rovovi ideologija i sukoba, ali prve odluke lijeve koalicije sve nas su demantirale, pokazujući kako su ideološke podjele i poticanje sukoba u hrvatskom narodu, kako izgleda njihova trajna zadaća,“ ističe Karamarko u priopćenju.

Tomislav Karamarko se zauzeo za poštovanje svih hrvatskih žrtava te nadilaženja podjela i ideoloških sukoba. „Sigurno ću i iduće godine biti na Bleiburgu kao običan hodočasnik, zajedno s tisućama drugih koji će svojim molitvama, sjećanjima i poštovanjem pokazati da se ovu uspomenu ne može omalovažiti, umanjiti, ni zatrti,“ dodao je Karamarko .

U svome pismu Počasnom bleiburškom vodu Karamarko je naglasio kako osjeća istinsko poštovanje prema svakoj žrtvi na Bleiburgu i žrtvi Križnog puta, ali isto tako i prema svakom hodočasniku i posjetitelju, koji će ovaj tjedan u dobroj namjeri pohoditi ovaj, krvlju natopljeni, komad austrijske zemlje.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: