SAMO JADRANKI ODGOVARA SUKOB KARAMARKA I MILINOVIĆA

7 05 2012
Autor: Dražen Klarić

 

Žestoke optužbe kojima posljednjih dana Darko Milinović i Tomislav Karamarko časte jedan drugoga, ne ostavljaju mnogo prostora za postizbornu suradnju. U slučaju pobjede jednoga od ove dvojice bivših ministara, teško da će onaj drugi moći ostati u stranci i obavljati bilo kakvu odgovornu dužnost.

 

Karamarkov uspon prema najozbiljnijem protukandidatu aktualne predsjednice Jadranke Kosor, najavio sam još prije mjesec dana gostujući u Dnevniku 3. Istom sam prilikom naglasio da je drugi ozbiljan pretedent na čelno mjesto HDZ-a bivši ministar zdravstva i zamjenik predjednice HDZ-a Darko Milinović. Nakon gostovanja nekolicina me kolega kao i političara upozoravala da dajem prevelike šanse bivšem ministru unutarnjih poslova.

 

No, razgovarajući s nizom viđenijih HDZ-ovaca koji su pažljivo pratili situaciju, shvatio sam da Karamarko na terenu vodi jako dobru kampanju koja se nije zasnivala na klasičnoj borbi za dolazak na vlast. Od samog početka, moji su me izvori upozoravali da bivši ministar ne gura sebe u prvi plan nego tim.

 

Obavio je niz razgovora s HDZ-ovcima koji su se dokazali na lokalnoj razini kao i s nizom onih koji su uspješni u gospodarstvu, a već odavno nisu u prvom stranačkom planu. Tako me je jedan od dobrih poznavatelja Karamarkove kampanje još prije mjesec dana uvjeravao da Karamarko neće u slučaju pobjede biti HDZ-ov premijerski kandidat već da bi to mjesto mogao ponuditi aktualnom predsjedniku HBOR-a Antunu Kovačevu. Karamarkove ambicije, pak bile bi u tom slučaju usmjerene prema Pantovčaku.

 

Stvaranjem tima Karamarko je istovremeno kompenzirao nedefiniranu političku platformu koju predstavlja kao “tuđmanizam” i za koju većina političkih analitičara drži da je nejasna floskula.

 

Darko Milinović ispravno je ustvrdio da je njegov najveći protivnik, barem kada je riječ o prvom krugu unutarstranačkih izbora, upravo Karamarko jer naprosto i jedan i drugi gađaju, isto konzervativno, i dalje najbrojnije članstvo HDZ-a. Isticanje Karamarkove povezanosti s Mesićem bio je logičan potez, no uvlačenje Karmaraka u priču o izostanku borbe s korupcijom ipak je deplasirano.

 

Za vrijeme Karamarkova upravljanja policijom pokrenute su najveće istrage. To je činjenica. Korak koji će za posljedicu imati neizvjesnu budućnost Milinovića u HDZ-u u slučaju Karamarkove pobjede su Milinovićeve optužbe na Karamarkovu sumnjivu povezanost s nekim tvrtkama.

 

Ni Karamarko, s druge strane, nije ostao dužan aludirajući na njegovu, Milinovićevu, povezanost s crnim fondovima HDZ-a i nelegalnim uzimanjem novca iz stranačke blagajne. Milinović mu to, sigurno u slučaju pobjede neće oprostiti.

 

Ovaj međusobni sraz konzervativnih pretedenata na čelno mjesto stranke pažljivo prati aktualna predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. U njenom je interesu da se obračun među ovom dvojicom kandidata što više zaoštri. Međusobnim optuživanjem, kojima i jedan i drugi hvataju prvu poziciju izazivača, ostavljaju dovoljno prostora Jadranki Kosor da relativno mirno dočeka unutarstranačke izbore.

 

Ne treba ulaziti u žestoke i prljave napade na njih dvojicu jer će to za nju odraditi upravo oni sami. Naravno da se u tome krije i jedan dio opasnosti za aktualnu šeficu HDZ-a, jer zauzimanjem medijskog prostora međusobnim optužbama Karamarko i Milinović mogli bi kod članstva stvoriti sliku da se borba za predsjedničko mjesto vodi isključivo između njih dvojice.

 

I na kraju, i Milinović i Kosor pogriješili su što nisu predstavili svoj tim najbližih suradnika, ili su to poput Kosorice učinili prerano i tako sebi oduzeli dio medijskog prostora, ali i pobjedničkog zamaha. No, za to još uvijek nije kasno.

 

Da podvučemo. Nakon više od dvadeset godina HDZ ima prve, prave unutarstranačke izbore (borba za vlast između Sanadera i Pašalića nakon Tuđmanove smrti u mnogim aspektima nije bila demokratska). Ovo je prilika da se pokret transformira u stranku koja će se jasno postaviti prema nizu ključnih hrvatskih problema s kojima se aktualna vlast teško nosi. Jaka, ali demokratska oporba, koja neće posezati za “rivama”, Hrvatskoj je i više nego potrebna. 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: