PREMA ANKETAMA KARAMARKO I KOSOR U DRUGOM KRUGU

7 05 2012

Istraživanje o rankingu kandidata: Hrvati najbolje ocjene daju Karamarku!

Karamarko ima uvjerljivu prednost pred svim ostalim kandidatima – a jedina ozbiljna konkurencija su Kosor i Milinović.

Autor: Ivan Hrstić

Tko će biti izabran za novog predsjednika HDZ-a? Iako lavovski dio javnosti, pa čak i njihovih birača, smatra da je ova stranka zasluženo smijenjena s vlasti, posve je pogrešno uvjerenje da je nezanimljivo i nevažno tko će biti izabran da njome u budućnosti upravlja. Usprkos teškoćama, HDZ je daleko od toga da bude pometen s političke scene, a onome tko sad bude izabran za predsjednika stranke pruža se prilika da se već na sljedećim parlamentarnim izborima s ozbiljnim izgledima natječe za premijersko mjesto. No, kakvo je zapravo raspoloženje HDZ-obog biračkog tijela? To je uz pomoć anketa nemoguće doznati, jer još uvijek se ne bira po načelu ‘jedan član – jedan glas’, već će nove čelnike birati uže delegatsko tijelo. Do sada najveći broj stranačkih ogranaka iskazao je podršku Tomislavu Karamarku, no još uvijek sa sigurnošću ne možemo ustvrditi da će delegati doista glasovati onako kako su to najavili novoizabrani čelnici njihovih ogranaka. Doduše, to se čini prilično izglednim.

Iz tog kuta na prvi pogled možda se ne čini previše važnim ni kakav su utisak HDZ-ovi kandidati ostavili na cjelokupno hrvatsko glasačko tijelo, no, upravo to bi delegatima trebao biti jedan od presudnih faktora, jer stranku uskoro čekaju lokalni izbori, a treba se već sad ozbiljno pripremati za sljedeće parlamentarne izbore. HDZ treba vodstvo koje će stranku održati na okupu i moći je uvjerljivo voditi bez obzira na ishode pravosudnih procesa koji su upravo u tijeku, treba vodstvo koje je u stanju ponovno zadobiti povjerenje hrvatskih birača, ili barem onih koji tradicionalno glasuju za ovu stranku, jer prvi ispiti na nacionalnoj razini vrlo su blizu. Kakvo je dakle raspoloženje hrvatskih birača prema onima koji žele voditi ovu i dalje najveću hrvatsku stranku pokušali smo ustanoviti anketom koju su Preclarus komunikacije za potrebe Soundseta i PolitikaPlusa, provele na stratificiranom nacionalnom uzorku od 1.000 ispitanika, kako bismo se približili odgovoru tko bi od aktualnih kandidata mogao biti sljedeći predsjednik HDZ-a, odnosno koje bi karakteristike trebao imati sljedeći predsjednik HDZ-a.

Zaključci su nedvojbeni. Prema ispitanicima, Tomislav Karamarko najviše od svih kandidata odgovora kandidatu koji će raščistiti afere u HDZ-u te stranku vratiti tradicionalnim vrijednostima i domoljublju – dvjema istinskim vrijednostima koje su bile ključne za HDZ u trenutku njegova osnivanja. Najbolje prepoznate karakteristike Tomislava Karamarka su činjenice da ga se percipira kao konzervativnog demokršćanskog političara, ali i kao političara koji predstavlja reformski dio stranke koji je u suprotnosti s aktualnim čelništvom HDZ-a kojeg vodi Jadranka Kosor.

Rezultati ankete pokazuju da Tomislav Karamarko ima uvjerljivu prednost pred ostalim kandidatima za novog predsjednika HDZ-a, imajući jedinu ozbiljniju opoziciju u aktualnoj predsjednici stranke Jadranki Kosor i bivšem ministru zdravstva Darku Milinoviću.

Ono što je posebno zanimljivo je da svrstavanje pod jednu zajedničku zastavu ‘reformističkim’ kandidatima donosi čak 85,5-postotnu podršku šire biračke publike, dok dosadašnje vodstvo s Jadrankom Kosor na čelu ima manje od 15-posto podrške. To dakako ne mora biti presudan faktor kod onih koji će doista odlučivati o novom vodstvu, ali svakako nije onaj kojeg bi trebali zanemariti.

1. Tko bi, prema Vašem mišljenju, od kandidata za predsjednika HDZ-a bio najbolji za tu stranku u smislu jačanja stranke, povratka demokršćanskim korijenima i istinskom domoljublju, te tko bi mogao najviše pridonijeti raščišćavanju negativnosti iz prošlosti i demokratizaciji stranke?


2. Tko bi, prema Vašem mišljenju, bio najučinkovitiji predsjednik HDZ-a u smislu snažne oporbe vladajućem SDP-u te tko bi tu stranku najbolje mogao pripremiti za povratak na vlast na sljedećim parlamentarnim izborima? 3. Tko je od predloženih kandidata, po Vašem mišljenju, dao najveći doprinos hrvatskoj državi u proteklih dvadeset godina?

4. Koji kandidat, po Vašem mišljenju, najviše odgovara profilu konzervativnog demokršćanskog političara?


5. Prema vašem mišljenju, tko bi od kandidata za predsjednika HDZ-a u budućnosti najbolje čuvao i branio hrvatske interese unutar Europske unije?6. Tko vam je prihvatljiviji za vodstvo HDZ-a:

Metoda istraživanja:
Telefonsko istraživanje – CATI provedeno 28. – 30. 04. 2012.

Uzorak:
Slučajan, nacionalno reprezentativan uzorak građana
Uzorak je dvoetapno stratificiran (županija, grad)
U istraživanju je sudjelovalo 1000 ispitanika starijih od 18 godina

Ciljevi istraživanja:
trenutni stav javnosti spram kandidata za predsjednika HDZ-a
mišljenje javnosti o budućem predsjedniku HDZ-a

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: