KLAUŠKI VRIŠTI: ZAUSTAVITE KARAMARKA! INDEXOVA ANKETA KARAMARKU DAJE 40 % A JADRANKI 5 %

7 05 2012

Karamarka kao čelnika oporbe vidi 39,9 posto, a Kosor tek 5,2 posto ispitanika

KLJUČNI PODACI

  • Karamarko najozbiljniji kandidat za šefa HDZ-a
  • Kosor kao šeficu oporbe vidi malo više od pet posto
Piše: Me.M.
Objavljeno prije 3 sata
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova
Istraživanje: Karamarka kao čelnika oporbe vidi 39,9 posto, a Kosor tek 5,2 posto ispitanika

Foto: Dorian Horvat (Cropix)

“TOMISLAV KARAMARKO ima uvjerljivu prednost pred ostalim kandidatima za novog predsjednika HDZ-a, imajući jedinu ozbiljniju opoziciju u aktualnoj predsjednici stranke Jadranki Kosor i bivšem ministru zdravstva Darku Milinoviću”, pokazalo je istraživanje koje su proveli Soundset, Politika plus i Preclarus komunikacije, a koje prenosi HTV.

Riječ je o telefonskom istraživanju na uzorku od 1000 ispitanika o kandidatima za šefa HDZ-a. Prema rezultatima čak 45 posto ispitanih smatra da je Karamarko najbolji kandidat za HDZ.

Karamarko čelnik oporbe

Kosor je dobila 22 posto glasova, a 15 posto otišlo je Darku Milinoviću. Sedam posto ima Drago Prgomet, a Milan Kujundžić i Domagoj Ivan Milošević dobili su manje od 5 posto.

Ispitanici, njih čak 39,9 posto vide Karamarka i kao čvrstog čelnika oporbe , a Kosor kao predsjednicu vidi samo 5,2 posto.

Vratiti HDZ domoljublju

Karamarko je prvi i kada se odgovaralo na pitanje tko je dao najveći doprinos hrvatskoj državi u zadnjih dvadeset godina. Bivši ministar policije dobio je 43,2 posto glasova ispitanih, a Kosor smatra 35,8 posto. Anketa je pokazala kako bi Karamarko najviše od svih kandidata bio u stanju raščistiti afere u HDZ-u te stranku vratiti tradicionalnim vrijednostima i domoljublju.

——————————————————————————————-

Karamarka!

KLJUČNI PODACI

  • Tomislav Karamarko postao prvi favorit izbora u HDZ-u
  • Jadranka Kosor optužuje ga da se nije borio protiv korupcije
  • Darko Milinović optužuje ga da je bio Sanaderov čovjek
Piše: Tomislav Klauški
Objavljeno prije 3 sata
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova
Zaustavite Karamarka!

Foto: Dorian Horvat/Cropix

NEŠTO slično gledali smo prije deset godina.

I tada je HDZ trebao preuzeti kandidat s kontroverznim političkim nasljeđem, umrežen s tajnim službama i obavještajnim podzemljem, onaj koji se predstavljao kao desničarska uzdanica i čuvar nasljeđa tuđmanizma.

I tada se mahalo anonimnim kaznenim prijavama i medijskim manipulacijama, govorilo o prisluškivanjima i ucjenama, a opasni kandidat je utjerivao strah u kosti svojim suparnicima, kao i hrvatskoj javnosti koja je strepila od toga da najjača hrvatska stranka padne u njegove ruke.

Tada se tražilo manje zlo od Ivića Pašalića i pronašao se Ivo Sanader.

Gdje je manje zlo?

Danas se traži manje zlo od Tomislava Karamarka, ali neke ozbiljne konkurencije nema na vidiku. Osim ako Vladimir Šeks ne bude opet brojao glasove.

Predizborna kampanja u HDZ-u pretvorila se u otvoreni rat svih protiv jednog: protiv prvoborca stranke i njezina novopečenog člana. Priča se o tome da je Karamarko triput zanijekao HDZ, a zapravo se stvara dojam da je njegov izbor opasnost za čitavu zemlju.

Policajac na čelu zločinačke organizacije

Unatoč tome, sve više visokih stranačkih dužnosnika, županijskih organizacija, lokalnih ogranaka i članova prelazi na njegovu stranu, što zapravo i nije iznenađujuće: u zločinačkoj organizaciji trenutno je najsigurnije svrstati se uz policajca.

I tako je Tomislav Karamarko postao favorit.

Što ako HDZ padne u ruke Karamarku?

Ono za što se pripremao protekle dvije godine, praktički od dana kad je Ivo Sanader pobjegao s premijerske dužnosti, napokon se bliži realizaciji. Karamarko broji delegate, dijeli ponude koje se ne mogu odbiti i sije pravu paniku među svojim protukandidatima, ali i u javnosti. Kakva će to biti stranka ako padne u ruke Karamarku?

Vjerojatno ista.

Njegova politička karijera veoma je živopisna. Osnivao je HDZ, a onda ga napustio zbog korupcije i kriminala. U HDZ se vratio kad su korupcija i kriminal bili na vrhuncu. Sada ga želi preuzeti u trenutku kad se nalazi pred presudom zbog crnih fondova, i to kao čovjek koji je vodio prvu kampanju Stipe Mesića za koju se još uvijek govori da je financirana prljavim novcem.

Ali to mu očito ne predstavlja neki problem.

Manolićev suradnik, Boljkovčev progonitelj

Uostalom, bio je svojedobno desna ruka Josipa Manolića, pa sad svejedno hapsi udbaše i kopa po komunističkim stratištima. Javno je prosvjedovao protiv “političke optužnice” protiv Ante Gotovine, pa je svejedno kao šef tajne službe radio na njegovu uhićenju.

Nije imao problem s Mesićevim dilanjem Tuđmanovih transkripata s Pantovčaka, da bi se sad predstavljao kao zadnji lučonoša tuđmanizma. Kao što ga nije  smetalo da se kao ministar policije hvali uhićenjem Pukanićevih atentatora, iako mu je kao šefu tajne službe promaklo da mu oni mjesecima pod nosom pripremaju atentat.

Sanaderov šef policije

Da se i ne govori o tome da je prihvatio poziv Ive Sanadera uđe u Vladu do grla umočenu u kriminal i korupciju. I onda po diktatu uhapsi Berislava Rončevića.

Tako valjda rade profesionalci. Uvijek su na usluzi.

No koliko god Karamarko strašan bio – s vezama u tajnim službama i policiji, s gomilom tajni i tajne dokumentacije, s nedemokratskom sviješću i dugom povijesti zastrašivanja novinara – njegovi protukandidati ispadaju još gori.

Jadranka Kosor optužuje Karamarka da se nije dovoljno borio protiv korupcije, u vrijeme dok je ona potpisivala lažna predizborna izvješća i čuvala Barišićevu torbu u stranačkom sefu. Darko Milinović govori da je Karamarko omogućio kriminalizaciju stranke u kojoj je on bio na platnoj listi blagajnice za crne fondove.

I ono najgore, Sanaderove uzdanice optužuju Karamarka za vezu sa Sanaderom.

Argumenti iz sefa

Nažalost, za rušenje trenutnog izbornog favorita trebat će im neki bolji argumenti. Jer Karamarko ih ima na bacanje: u džepu, u sefu, u kaznenoj prijavi… Iako još nema ono najvažnije: nekoga tko tko će mu brojati glasove.

No kao takav, dakle kao prijetnja redu i poretku, Tomislav Karamarko mogao bi učiniti Jadranki Kosor veliku uslugu, otprilike kakvu je Pašalić učinio Sanaderu. Manje zlo ima šanse samo pored većeg zla.

Pod uvjetom da HDZ još uvijek trpi gradaciju.

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: