POPIS KANDIDATA ZA DOPREDSJEDNIKE I ČLANOVE PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a

6 05 2012
Autor: P/H

Glavno tajništvo HDZ-a objavilo je poslijepodne na internetskim stranicama stranke listu kandidata koji su danas do podneva predali kandidature za predsjednika, zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva HDZ-a, koji će se se 20. svibnja birati na 15. Općem Saboru HDZ-a.

Za predsjednika HDZ-a kandidirali su se Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko, Darko Milinović, Milan Kujundžić te Domagoj Ivan Milošević, a za zamjenika predsjednika Andrej Plenković, Drago Prgomet te Ante Sanader.

 

Na Općem saboru birat će se šest potpredsjednika, a za tu funkciju podnesene su 24 kandidature. Za tu funkciju kandidirali su se svi sadašnji potpredsjednici (Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Božidar Kalmeta, Ivan Jarnjak i Ivan Šuker), osim Petra Čobankovića. Kandidirali su se i glavni tajnik Branko Bačić, predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski Katarina Fuček, kao i čelnici HDZ-a u Zagrebu i Rijeci – Ante Zvonimir Golem i Mile Biondić.

 

Od županijskih čelnika za potpredsjednike HDZ-a su se kandidirali Ante Kulušić iz Šibensko-kninske županije, Dražen Bošnjaković iz Zagrebačke županije, Marijan Coner iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Josip Đakić iz Virovitičko-podravske županije, Božo Galić iz Vukovarsko-srijemske županije i Tomislav Ivić iz Osječko-baranjske županije.

 

Kandidati su i čelnici HDZ-a u Dubrovniku i Karlovcu, Dubravka Šuica i Damir Jelić, te saborski zastupnik Đuro Popijač, načelnik općine Dugopolje Zlatko Ževrnja i Josip Zorica iz Švedske. Također, kandidirali su se i nekadašnji visoki stranački dužnosnici Drago Krpina, Đuro Njavro, Karmela Caparin i Vladimir Kurečić.

 

Za deset članova Predsjedništva kandidirale su se 42 kandidata koji se biraju tako da svaka od pet grupacija županija ima pravo na dva predstavnika.

 

Kandidati iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije su Stjepan Adanić, Stjepan Bačić, Dražen Barišić, Miro Barišić, Stjepan Beroš, Krešimir Gulić, Gordan Jandroković, Damir Sesvečan, Joso Škara i Željko Turk.

 

Kandidati iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske,Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske su Milan Bitunjac, Pero Ćorić, Šimo Đurđević, Željko Kovačević i Franjo Lucić.

 

Iz Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke kandidirali su se Oleg Butković, Rudi Čolak, Ivan Dabo, Stjepan Gabrić, Milan Jurković, Željko Krapljan, Ivanka Roksandić, Jurica Šiljeg i Antun Vidaković.

Iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije kandidirali su se Zlatko Begonja, Ivanka Luetić-Boban, Nikola Dobroslavić, Luka Korda, Ana Lovrin, Damir Mendeš, Josipa Rimac, Petar Škorić i Stipe Zrilić.

FOTO: ZLATKO KALLE

Andrija Hebrang

Iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije kandidati su Maja Đurkin, Sunčana Glavak, Darko Horvat, Nenad Horvatić, Branimir Jerneić, Miroslav Kopjar, Josip Križanić, Anđelko Mihalić i Milivoj Škvorc.

Od sadašnjih članova Predsjedništva HDZ-a kandidirali su se jedino Gordan Jandroković i Ivanka Roksandić. U najvišem stranačkom tijelu tako više neće biti Jasen Mesić, Davor Stier, Marina Matulović Dropulić, Branko Vukelić i Petar Selem, osim ako netko od njiih neće biti izabran na funkciju po kojoj neće automatski postati član Predsjedništva, kao što je slučaj sa Stierom koji je međunarodni tajnik HDZ-a. Član Predsjedništva postat će i novi glavni tajnik HDZ-a kojeg ne bira opći sabor, nego Središnji odbor.

Prema Pravilniku o izbornoj promidžbi, da bi kandidati i formalno postali kandidatima, moraju prikupiti potreban broj potpisa izaslanika općeg sabora do 19. svibnja u podne. Kandidati za predsjednika stranke moraju prikupiti najmanje 400 potpisa od 2200 izaslanika općeg sabora. Za zamjenika treba 300 potpisa izaslanika, 250 za potpredsjednike stranke, a 200 za člana Predsjedništva HDZ-a. Svaki izaslanik može potpisom poduprijeti više kandidata.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: