JADRANKA PRIZNALA DA JE KARAMARKO FAVORIT

6 05 2012

Kosor priznala da je Karamarko favorit
 

nedjelja, 06.svibnja 2012

Kosor priznala da je Karamarko favorit

 

Uzdajući se u naklonost Josipa Salapića i Tomislava Ivića, nedavno izabranih predsjednika osječke i županijske organizacije HDZ-a, Jadranka Kosor očekuje i potporu izaslanika njihovih organizacija na izborima za predsjednicu stranke. Razočarana što je Petar Lagator, potpredsjednik osječkog HDZ-a prekjučer javno podupro Tomislava Karamarka, nesvjesno mu je priznala prednost i praktički se pomirila s porazom.

Petar Lagator u petak se, na iznenađenje mnogih članova HDZ-a i upućene političke javnosti, našao među deset lokalnih čelnika i stranačkih dužnosnika koji su otvoreno poduprli kandidaturu Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a. Koliko je to pogodilo Jadranku Kosor, koja je iz Osječko-baranjske županije očekivala apsolutnu potporu izaslanika, vidjelo se i kada se u razgovoru s novinarima u nedjelju poslijepodne, uoči posjeta županijskoj organizaciji, obrecnula upravo na njega, piše tportal.

‘I gospodin Lagator koji je danas na suprotnoj strani, na Veliki petak je izrekao toliko lijepih riječi o meni. Rijetko kad sam čula toliko puno argumentiranih komplimenata na svoj račun, zaista ga je bilo prekrasno slušati. Dao je jedan intervju koji se i danas može pročitati na mojim stranicama, gdje me hvali i podupire na predsjednicu HDZ-a’, nizala je Kosor o nedosljednosti potpredsjednika GO HDZ-a Osijek, pripremajući se za završno poentiranje.

A onda je, već prvog dana službene kampanje, izrekla rečenicu što zasigurno predstavlja prekretnicu u utrci za predsjednika HDZ-a: ‘Ali, mi u vodstvu stranke trebamo ljude koji neće okretati kapute kako vjetar puše i koji se neće ničega bojati.’

A kako to ‘vjetar puše’ i u čija jedra, nije rekla. Samo se naprasno pozdravila s novinarima i otišla na sastanak s ‘kolegama i kolegicama, izaslanicima i izaslanicama’ koji su je čekali u stranačkim prostorijama.

Premda nije htjela komentirati ‘jednog od protukandidata’, u razgovoru pred uredom HDZ-a u Lučkom prilazu u Osijeku najviše je govorila upravo o Tomislavu Karamarku:

‘Za razliku od gospodina Karamarka ja nisam u kampanji. Ja dugo radim u HDZ-u i za HDZ i potrošila sam puno cipela radeći za ovu stranku za razliku od njega. I razgovor sa stranačkim kolegama i izaslanicima ne smatram nikakvom kampanjom, nego razmjenom mišljenja kako bismo izabrali najbolje vodstvo’, počela je suzdržano Kosor, a onda si je dala oduška:

‘Mislim da se mogu pohvaliti da su do sada svi moji protukandidati, uključujući njega, isključivo lupali po meni. To je bio njihov jedini program za izbore. Ja sam svoj program predstavila i danas sam ovdje kako bih dodatno pojasnila kako vidim buduće vodstvo stranke, a to je moćna stranka u kojoj jačaju demokratski procesi. Vodstvo HDZ-a će se izabrati tako da naši izaslanici slobodno odlučuju bez prijetnji, pritisaka i ucjena, slobodnom voljom na temelju onoga što je svatko od nas radio, na temelju naših biografija ali i svega onoga što imamo’. I onda ponovno po glavnom konkurentu: ‘ Dakle, jesmo li imali i imamo li tvrtke, jesu li one radile s državom i jesmo li iz toga izvlačili neke koristi. O svemu tome naši izaslanici moraju odlučiti, a da bi to mogli moraju s nama neposredno razgovarati.’

O tomu tko je započeo famoznu borbu protiv korupcije i je li to bio Karamarko, kao što je rekao prigodom današnjeg posjeta osječko-baranjskom HDZ-u, podsjetila je kako je Tomislava Karamarka u Vladu doveo Ivo Sanader te postavila poslovično pitanje, zašto borbu protiv korupcije nije počeo već tada, nego je politički prostor za to široko otvoren početkom srpnja 2009. godine, kada je ona preuzela vodstvo stranke i Vlade.

‘To su povijesne činjenice kojima bivši ministar unutarnjih poslova mora pogledati u oči. O tome danas razgovaramo s hadezeovcima’.

I onda raskošna kadenca, vatromet: ‘Bila sam na čelu Vlade koja je deblokirala i zatvorila pregovore. To je apsolutno moja zasluga, svakako i kolega koji su na tome radili, ali moja najviše, zato što sam ja pokazala hrabrost i odlučnost i primala sve udarce, nitko drugi osim mene u to doba. I u borbi protiv korupcije sam tih udaraca najviše primila. Gospodin Karamarko je u HDZ uskočio u zadnjem trenutku pred izbore, kada su mu propale sve druge šanse da iziđe na izbore i bio je mojom odlukom na čelu Treće izborne jedinice. Očekivala sam da će iznositi sve podatke i saznanja o gospodinu Čačiću, koji je tamo bio naš politički suparnik, ali o njemu nije izgovorio jednu jedinu rečenicu. Zašto, pitajte njega.’  
I onda, za kraj, drugarska kritika onima koji ‘okreću kapute kako vjetar puše…’, a to očito više nije u njezina jedra.
D.N.
Foto: Dorian Horvat / CROPIX

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: