1. TOMISLAV KARAMARKO

5 05 2012

Tomislav Karamarko predao je danas u središnjici HDZ-a svoju kandidaturu za predsjednika stranke rekavši da će njegov kandidat za zamjenika biti Ante Sanader iz Splitsko-dalmatinske županije.

Karamarko je na predaju kandidature došao u pratnji dvadesetak članova svog tima među kojima su bili Dubravka Šuica, Gordana Jandroković, Dražen Bošnjaković, Jasen Mesić, Davor Stier i dr.

Na novinaski upit kako gleda na optužbe nekih protukandidata da je iznudio potporu uglednijih HDZ-ovaca, Karamarko je odgovorio da su to “dobri vicevi jer oni koji gube imaju se pravo ljutiti”.

Upitan kako je privukao ugledne HDZ-ovce u svoj tim, rekao je da ih je privukla potreba mijenjanja stanja u HDZ-u. “Da se HDZ opet vrati svojoj ideji, dobije ime i prezime te ponosno i čvrsto Hrvatska uđe u Europsku uniju”, rekao je Karamarko.

Na upit o optužbama protukandidata da je s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem rušio Franju Tuđmana, Karamarko je rekao da to nikada nije radio. “Ja sam politički tuđmanist i sljedbenik političke doktrine i učenja Franje Tuđmana”, kazao je dodavši da se distancirao, kad je riječ o kriminalu u pretvorbi i privatizaciji, i dok je Franjo Tuđman bio predsjednik.

Negirao je da koristi sredstava SOA-e u svojoj kampanji. “To je opet jedan dobar vic”, kazao je.

Na upit je li točno da se protiv njega vode istražne radnje, Karamarko je rekao da se tu radi o kaznenoj prijavi Munira Podumljaka (iz nevladine organizacije Partnerstvo za društveni razvoj) vezano uz zemljište njegova djeda, njegove aktivnosti u košarkaškom klubu, firmi Soboli i sl. “To je sve bilo na DORH-u i odbačeno je u rujnu mjesecu, ali za potrebe ove izborne kampanje se opet izvlači”, kazao je.

Na pitanje je li prijetio smrću urednici Obzora koja je zbog toga zatražila azil u Kanadi odgovorio je da je to iz arsenala fantastičnih priča. “To sigurno nije istina i odbijam takve insinuacije”, rekao je Karamarko.

——————————————————————————

NAGAĐANJA ILI PODMETANJA

BIVŠI PREMIJER REŽIRA IZBORE U HDZ-U?

Sanader na sastanku s Vicom Vukojevićem i Karamarkovim čovjekom Milijanom Brkićem

Sastanak se održao, tvrde svjedoci, u subotu u zagrebačkom lokalu Cropub pokraj Doma sportova, u tišini lokala koji se nalazi tik do hotela ‘Four points’ gdje je i izborni stožera kandidata za predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka.

 

—————————————————————————————–

PUHOVSKI, LETICA, JUGO… O KARAMARKU za t-portal

Letica: Karamarko obavještajnim informacijama ne difamira protivnike

OD AUTSAJDERA DO FAVORITA

‘Karamarko je kao pauk u središtu mreže’

Bivši ministar unutarnjih poslova, čiju su ministarsku karijeru obilježile tragične smrti dviju mladih žena, Ivane Hodak, nakon čijeg je ubojstva zasjeo na čelo MUP-a, i Antonije Bilić, čijim je nestankom i ubojstvom završio mandat, u javnosti je najpoznatiji kao obavještajac. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da Karamarko vješto koristi upravo misterij koji je vezan uz tajne službe. Fama o njima, kaže, prisutna je u ‘primitivnim zajednicama u kojima nema razvijene demokratske kulture’. ‘Drugdje su tajne službe najjači intelektualni aparat, no kod nas ne, tako da nema nikakve opasnosti zbog njegove obavještajne prošlosti’, kaže analitičar.

Smatra kako Karamarko o tome ne govori i vješto pušta druge da polemiziraju o tome, ‘kao pauk u središtu mreže’. ‘Ja ne mislim da je njegova moć tako velika, no ne bilo dobro da bude izabran jer netko smatra da je bio obavještajac pa da njegova moć počiva na toj činjenici’, dodaje Puhovski.

Iako je uz Andriju Hebranga, koji ga je i podržao, bio najglasniji u pozivanju na sankcioniranje komunističkih i partizanskih zločina, pozivao na povratak Tuđmanovom HDZ-u, a u posljednjem videu zagovara jačanje uloge Crkve u društvu, Puhovski smatra kako Karamarko nema nikakvu ideologiju i svjetonazor.

‘Bio je ljevičar kada je trebalo s Mesićem, sada je desničar; on je zapravo tehnokrat, a HDZ-u to ne odgovara jer je riječ o stranci koja se bazira na ideologiji’, kaže Puhovski. Karamarkovo forsiranje svjetonazorskih pitanja, smatra, pokazuje kako mu je upravo to slaba točka. Vjeruje kako će Karamarko ‘pomesti’ ostale protukandidate, a da će se u drugom krugu obračunati s Jadrankom Kosor.

Jugo: Pametno vodi kampanju


‘Ne bih rekao da je utakmica gotova s obzirom da znamo kakav je izborni sustav HDZ-a, no činjenica je da je Karamarko u velikoj prednosti’, smatra politički analitičar Damir Jugo. Smatra kako je dobar potez Karamarkovo rijetko pokazivanje u medijima, dok su drugi protukandidati iskorištavali svaku takvu prigodu.

Karamarko o Crkvi

On, kaže Jugo, nikada nije o sebi govorio kao o mogućem premijerskom kandidatu, kao drugi, već kampanju bazira na vrijednosnoj politici. No situacija bi se mogla okrenuti i protiv Karamarka. ‘Problem njegove pozicije favorita je to što je sada na vjetrometini, a dosada nije bio na meti strelica ostalih kandidata’, smatra Jugo.

Dodaje kako je era s Mesićem prožvakana tema jer se sam Karamarko oglasio o razlozima razilaženja s bivšim predsjednikom. ‘Sličan teret imaju Milinović i Milošević koji su se u mjesec dana okrenuli protiv Jadranke Kosor’, tvrdi Jugo.

‘Nju ne bih pritom zanemario jer ona može najviše profitirati u međusobnim napadima ostalih protukandidata’, kaže Jugo i dodaje kako Kujundžić vodi agresivnu kampanju, Milošević čestim pojavljivanjem u medijima nastoji nadoknaditi političko iskustvo, dok se Milinoviću usred kampanje dogodilo suđenje za Fimi mediju, na kojem se spominje i njega kao jednog od korisnika crnog fonda.

‘Nije se dogodilo okupljanje reformatorskih kandidata jer svi misle da mogu biti najbolji. Pitanje je samo igra li netko dvostruku igru’, zaključio je.

Slaven Letica pak smatra kako je Karamarko dobar izbor za HDZ jer vjeruje da će odigrati integrirajuću ulogu u stranci. Letica je s Karamarkom i Mesićem trenirao i nanbudo. Kaže kako je Karamarko bio nespretan, no to je nadoknađivao upornošću, čime je postigao zavidan nivo u toj borilačkoj vještini.

Njegova je prednosti i u polivalentnosti, smatra Letica: ‘On je bio u ratu, u obavještajnom sektoru, u poduzetništvu.’ Što se tiče svjetonazora, Letica kaže kako nema više klasične podjele na lijeve i desne političare, jer svi moderni političari su pragmatični, dodaje. Činjenica da je dok je bio ministar unutarnjih poslova htio progoniti počinitelje kaznenih djela iz poraća samo se u Hrvatskoj smatra ekstremno desnim stajalištem, kaže i dodaje kako je to europski standard.

Karamarkova karijera u tajnim službama ne bi mu trebala biti otegotna okolnosti te Letica ne smatra da bi zloupotrebljavao obavještajne informacije za difamiranje protivnika.

———————————————————————————————–

RANIJE OBJAVE

Kandidati za predsjednika HDZ-a otkrili čari interneta

Osim na terenu predsjednički kandidati HDZ-a krenuli su u osvajanje glasova i putem interneta.

Karamarkovo pismo HDZ-u: Nedopustivo je da samo Kosor nadgleda izbore

Jedan od kandidata za novog predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko uputio je otvoreno pismo Predsjedništvu stranke.

  • Zagreb 28. 02. 12.

Milinović: Kalmeta je očito dobio ponudu koju nije mogao odbiti

Darko Milinović izjavio je da nije iznenađen potporom koju je Božidar Kalmeta dao predsjedničkom kandidatu Tomislavu Karamarku.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/karamarko-evo-zasto-sam-se-razisao-s-mesicem.html

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: