MIRJANA KASAPOVIĆ O VAŽNOSTI IZBORA STRANAČKIH VOĐA

4 05 2012
Piše: Mirjana Kasapović

– Pravi izbori su prije parlamentarnih. Odlučuju članovi velikih stranaka, a birači samo potvrđuju njihove odluke – piše prof. dr. Mirjana Kasapović u novom broju Obzora, objašnjavajući zašto su važni izbori u HDZ-u.

Ističući kako se izbor stranačkih vođa ubraja u najvažnije političke procese u parlamentarnim demokracijama, Kasapović navodi da se u povijesti iskristaliziralo šest postupaka izbora stranačkih lidera. Kako njezina analiza ne bi ostala samo na suhoparnoj teoretskoj razini, za svaki od modela pronalazi primjer u hrvatskoj političkoj praksi, pa čak i onaj monarhijski kakav danas postoji još jedino u Sjevernoj Koreji: “Prije tri godine Jadranka Kosor upravo je tako postala predsjednica HDZ-a”.

Ugledna politologinja manjkavosti pronalazi i u izbornoj proceduri vladajuće stranke zbog koje će se za oko godinu dana na mjesto predsjednika natjecati samo Zoran Milanović: “Groteskno bi bilo da Milanović izmišlja vlastite suparnike na izborima za predsjednika SDP-a, ali to je defektna praksa.”

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: