PRECJENJUJE (LI) SE KALMETINA POTPORA KARAMARKU?

30 04 2012
HDZ Nova zagonetka u unutarstranačkim izborima

Što je Karamarko obećao Kalmeti?

Potpora Božidara Kalmete Tomislavu Karamarku bila je dovoljna da bivši ministar unutarnjih poslova i dugogodišnji šef obavještajnih službi postane favorit na izborima za čelnika HDZ-a. Čuo sam iz Zadra da je dobio ponudu koju ne može odbiti. I sam se pitam kakva je to ponuda, komentar je Darka Milinovića, dok Jadranka Kosor tvrdi: Nisam iznenađena

Marijan LIPOVAC

Objavljeno: 30. 4. 2012. u 18:08 Zadnja izmjena: 30. 4. 2012. u 19:04

Pred ulaskom u završnicu unutarstranačkih izbora u HDZ-u, Božidar Kalmeta, jedan od stranačkih čelnika s najvećim utjecajem na terenu odjednom je dobio ulogu »jokera« koji bi mogao sudbinski utjecati na to tko će od predsjedničkih kandidata izaći kao pobjednik.

FOTO: ARHIVA

Dogovorili suradnju: Božidar Kalmeta i Tomislav Karamarko

Kalmeta je u subotu, nakon što je ponovno izabran na čelo HDZ-a u Zadarskoj županiji, javno iskazao potporu Tomislavu Karamarku i to je bilo dovoljno da bivši ministar unutarnjih poslova i dugogodišnji šef obavještajnih službi postane izborni favorit. Doduše, prvi mu je javnu potporu još u četvrtak dao član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković, ali ona nije imala toliku težinu kao istup politički jačeg Kalmete koji je više od deset godina najmoćniji političar zadarskog područja.

Kalmetina potpora Karamarku, koji je rođenjem također Zadranin, na simboličkoj je razini postala lakmus raspoloženja u HDZ-u jer se u posljednje vrijeme kroz medije počela širiti priča da tiha Karamarkova kampanja daje rezultata i da sve više stranačkih dužnosnika i članova upravo u njemu vidi najboljeg kandidata za prvog čovjeka stranke. Do sada se, naime, kao najizgledniji suparnik aktualnoj predsjednici Jadranki Kosor smatrao njen zamjenik Darko Milinović, koji je prvi iskazao svoje predsjedničke ambicije, još prošlog ljeta, i većina promatrača zbivanja u HDZ-u prognozirala je da će u drugi krug izbora 20. svibnja ući Kosor i Milinović.

Kao gotovu stvar gotovo svi su najavljivali Kalmetinu potporu Milinoviću, s kojim je na tri posljednja parlamentarna izbora predvodio pobjedničku HDZ-ovu listu u IX. izbornoj jedinici. Neki su, doduše, prognozirali da bi Kalmeta mogao podržati Jadranku Kosor, ne zbog kumskih veza s Vladimirom Šeksom i Brankom Bačićem, koji su dio njenog tabora, nego zbog procjene da bi mu lakše bilo vladati strankom u Zadarskoj županiji ako je na čelu HDZ-a Kosor nego Milinović.

U svakom slučaju, nije se očekivalo da će Kalmeta stati uz Karamarka, tim više što se Karamarkovim čovjekom doživljavao njegov protukandidat za mjesto šefa županijskog HDZ-a Reno Sinovčić. U tome međutim ne treba biti ništa sporno – suparnici za čelne pozicije u HDZ-u na terenu mogli su se sukobljavati u nizu drugih tema, a istodobno biti složni u potpori nekome od predsjedničkih kandidata.

Milinović je u ponedjeljak novinarima kazao da ga Kalmeta nije iznevjerio jer od njega nije niti tražio javnu potporu, no ogorčenje prema dugogodišnjem političkom suradniku moglo se vidjeti iz poruke novinarima da isto pitanje postave Kalmetinim kumovima Šeksu i Bačiću te Iviću Pašaliću. Bilo je to podsjećanje na činjenicu da je Kalmeta na izborima za šefa HDZ-a 2002. bio na Pašalićevoj strani, dok je Milinović bio uz Ivu Sanadera.

 

Međutim, važnije od toga je Milinovićevo tumačenje da je Kalmeta stao na Karamarkovu stranu nakon što mu je dao ponudu koju nije mogao odbiti. »Pitajte njega kakvu je ponudu dobio. Ja sam čuo iz Zadra da je dobio ponudu koju ne može odbiti. I sam se pitam kakva je to ponuda«, rekao je Milinović. Ostalo je tako visiti u zraku što je posrijedi i kakav bi bio Kalmetin interes da upravo Karamarko postane četvrti predsjednik HDZ-a.

Jedni nagađaju da bi utjecajni Karamarko mogao osigurati Kalmeti da izađe neokrznut iz afere Fimi media u kojoj ga je više svjedoka i optuženika označilo kao jednu od ključnih osoba u prikupljanju novca za HDZ-ove crne fondove.

Prema drugom tumačenju, Karamarko bi Kalmeti osigurao jednu od pozicija u stranačkom vrhu, no to bi obećanje bilo na dugom štapu jer odluka je u rukama 2200 izaslanika, a doista je nesigurno prognozirati tko sa sigurnošću ulazi u Predsjedništvo HDZ-a.

Inače, u nedjelju je javnu potporu Karamarku iskazao i novi predsjednik HDZ-a Primorsko-goranske županije Oleg Butković kojeg se ranije povezivalo s Milinovićem, a najavljuje se da će mu javnu potporu uskoro dati i članovi Predsjedništva Davor Stier i Jasen Mesić.

Od županijskih čelnika iz Milinovićeve IX. izborne jedinice Kalmeta je stao uz Karamarka, a šefovi HDZ-a u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, Ante Kulušić i Ante Sanader uz Kosor. Milinoviću tako ostaje jedino potpora Ličko-senjske županije, a tamo je šef županijskog HDZ-a – on sam.

Kosor: Ja nisam nikome ništa nudila u zamjenu za potporu

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je u ponedjeljak da je nisu iznenadile Kalmetina i Jandrokovićeva potpora Karamarku. »Nisam iznenađena, u stranci svi o svemu znamo, o svim procesima, tko s kim razgovara, kada, gdje, kakvi se dogovori obavljaju, tko što kome nudi i tako dalje«, rekla je Kosor na konferenciji za novinare istaknuvši da ona, kao budući predsjednički kandidat i kao sadašnja predsjednica stranke nije nikome ništa nudila u zamjenu za potporu.

FOTO: FAH

Kosor je izvijestila da su na sjednici Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća prihvaćene izmjene i dopune stranačkog Statuta, koje će se predložiti općem saboru HDZ-a, a zakjljučeno je i da se odmah nakon sabora započne s izradom novog Statuta i programa HDZ-a.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: