KARAMARKO JE MUDRO VODIO KAMPANJU ALI DOBRO ZNA DA PONEKAD NI PREDNOST OD TRI STOTINE IZASLANIKA NE ZNAČI POBJEDU

30 04 2012

Posljednjih mjeseci Tomislav Karamarko rijetko kad je u svojoj kampanji koristio medije. Marljivo je putovao po izbornim jedinicama i bez pomoći medija uspio osigurat čvrstu potporu HDZ-ovaca u šest županija, dok u njih devet ima polovičnu potporu. O preokretu, barem što se tiče potpore, Karamarko još uvijek oprezno govori, a tako je bilo i u intervjuu Večernjem listu

 
 

‘U medijima istupam kad imam što reći. Da nastupam radi pojavljivanja, to mi nije potrebno. Nema u tome tajne – trudio sam se, prije nego što bi iznio neki stav, prethodno ga uskladiti s članstvom na terenu. Tom prigodom korigirao bih stav, ako bi se to pokazalo potrebnim. Tako da su moji u medijima izneseni stavovi, većinom i stavovi članova stranke. Članstvo i ja na istoj smo valnoj duljini‘, prokomentirao je Karamarko za Večernji list činjenicu kako je uspio dobiti toliku potporu bez pojavljivanja u medjima.

Karamarko se ‘veseli svakom glasu potpore članstva HDZ-a’, a namjera mu je do kraja kampanje razgovarati sa svakim izaslanikom i svima predstaviti svoju političku platformu i viđenje budućnosti HDZ-a i Hrvatske.

Već i na početku kampanje Karamarku se zamjeralo što je u jedno doba vodio resor policije, ali i tajne službe. ‘Zbog kojeg se to stereotipa, očito tipičnog samo za Hrvatsku, čovjek koji je bio odgovoran za nacionalnu sigurnost ne smije baviti politikom. Ili je to zabranjeno samo HDZ-ovcima. Nisam ja 1989. kada sam se počeo baviti politikom, bio policajac, nego sam završio studij na Filozofskom fakultetu’, kazao je Karamarko.

Kritičari mu među pluseve nisu ubrajali ni činjenicu da dug niz godina nije bio član HDZ-a, iako je među njegovim osnivačima na lokalnoj razini. Kada mu je u rujnu prošle godine aktualna šefica stranke Jadranka Kosor predala iskaznicu HDZ-a, bio je svjestan da će se angažirati na vraćanju identiteta HDZ-u.

‘Već prije tri godine naišao sam na odboravanje mnogih HDZ-ovaca koji su se žalili da je stranka izgubila identitet i svjetonazor. I da to što ja zagovaram i govorim od aktualnog vodstva ne mogu čuti. Osnovni problem, pokazalo se je, bio je proces detuđmanizacije, čime je stranka pretvoena i deideologiziranu strukturu ljudi. Koji su se, u vrhu, uglavnom brinuli o svojim karijerama, a članstvo im je služilo kao glasačka mašinerija i za lijepljenje plakata’, kaže Karamarko.

Pojasnio je i svoj odnos bivšim predsjednik Stjepanom Mesićem, zbog čega mu mnogi također prigovaraju. Karamarko je uvjeren kako je do 2000. Mesić bio sasvim druga osoba nego danas – bio je jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana, uvažen član HDZ-a vrlo jasnih, a ponekad i radikalnih stavova.

‘Nakon 2000. na scenu stupa novi Stipe, ideološki retušitani Mesić. Ubrzo se razilazimo zbog čitavog niza političkih pitanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Hrvatske. To su duboke, nepremostive ideološke podjele. Mali primjer – procesuiranje komunističkih zločina, za koje Stjepan Mesić drži da je revizija povijesti, a ne tek puko traženje krivaca za zločine’, rekao je Karamarko.

Bivši ministar unutarnjih poslova nada se da će do 5. svibnja do kada se u HDZ-u moraju predati kandidature za stranački vrh, postići dogovor s dvojcem Kujundžić-Prgomet, pri čemu ne isključuje ni Domagoja Miloševića.

Podrška je već stigla i od Gordana Jandrokovića, Davora Stiera i Jasena Mesića, koji predstavljaju i knozervativnu, ali liberalno-lijevu struju unutar HDZ-a.

‘To su ljudi koji su svjesni da su stranci potrebne promjene u načinu vođenja i povratak njezina političko-svjetonazorskog identiteta. smatraju da bi se to samnom na čelu moglo realizirati’, zaključio je Karamarko.

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: