J. KOSOR O ZAKLJUČCIMA PREDSJEDNIŠTVA I NEPONAVLJANJU IZBORNE SKUPŠTINE U DUBROVAČKO NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

30 04 2012

Jadranka KosorJadranka KosorPredsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas, komentirajući potporu Gordana Jandrokovića i Božidara Kalmete kandidatu za predsjednika HDZ-a Tomislavu Karamarku, kako je to nije iznenadilo.

“Nisam iznenađena, u stranci svi o svemu znamo, o svim procesima, tko s kim razgovara, kada, gdje, kakvi se dogovori obavljaju, tko što kome nudi i tako dalje”, rekla je Kosor na konferenciji za novinare dodavši kako ona, kao budući predsjednički kandidat i kao sadašnja predsjednica stranke nije nikome ništa nudila u zamjenu za potporu.

Voljela bi, kazala je, da je potpora Kalmete došla prije njegove izborne skupštine u Županijski odbor i njega kao predsjednika Županijskog odbora. “Svatko ima pravo odabrati trenutak u kojem će nekoga poduprijeti”, ustvrdila je.

Govoreći o današnjoj sjednici Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća izvijestila je kako su prihvaćene izmjene i dopune stranačkog Statuta, koje će donijeti sabor stranke.

Donjeli smo jednoglasnu odluku da se odmah nakon 20. svibnja započne s izradom novog Statuta ali i programa HDZ-a, kazala je.

Govoreći o najvažnijim odredbama izmjena Statuta Kosor je naglasila kako je prihvaćeno da od sljedećeg izbornog ciklusa svaki član stranke bira vodeću osobu stranke.

“Jedan član jedan glas je temeljno načelo po kojoj će se u budućnosti birati čelna osoba stranke”, naglasila je predsjednica HDZ-a pojasnivši kako te odredbe Statuta stupaju na snagu 21. svibnja ove godine pa će sljedeći izborni ciklus biti održan sukladno tim izmjenama.

Također je izmjenama ukinuta i institucija brisanja iz članstva. “Postoje sve druge odredbe po kojima se može odlučiti da netko nije član HDZ-a”, pojasnila je Kosor dodavši kako se briše i odredba Statuta prema kojoj HDZ ima počasnog predsjednika stranke.

Dodatno je ograničeno i kooptiranje u najviša stranačka tijela, jer želimo da oni koji su izabrani kroz izborni proces budu i stvarno i samo oni članovi naših središnjih stranačkih tijela, naglasila je čelnica HDZ-a.

Donesen je, kazala je, i Pravilnik o izbornoj promidžbi. “Mi smo na temelju odluka Nacionalnog vijeća donijeli odluku da do 5. svibnja u podne svi članovi koji žele biti kandidati za predsjednika, zamjenika, potpredsjednike stranke i članove Predsjedništva moraju istaknuti svoje kandidature”, rekla je Kosor dodavši kako nakon toga više nema predomišljanja.

Svi koji se do 5. svibnja u podne na taj način predstave stranci morat će, pojasnila je, da bi postali stvarni kandidati primjerice za čelnu osobu stranke prikupiti dovoljan broj potpisa. “Za predsjednika ili predsjednicu je to 400 potpisa, do 19. svibnja u podne”, pojasnila je Kosor.

Čelnica HDZ-a je izvijestila i kako je Nacionalno vijeće bilo upoznato s jednom predstavkom iz dubrovačko-neretvanske županije u kojoj se govorilo o nekim nepravilnostima oko izbora županijskog odbora. “Nacionalno vijeće nije prihvatilo prijedlog jedne skupine da se ta izborna skupština poništi”, rekla je.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: