DAVOR IVANKOVIĆ O IZGLEDIMA KANDIDATA, PRAVIM I LAŽNIM POTPORAMA

30 04 2012
Piše: Davor Ivanković
 

Svega dan-dva prije održavanja Izborne skupštine HDZ-a Zadarske županije do medija je, iz nekoliko sjedišta kandidata za predsjednika HDZ-a, počela stizati vijest. Istog sadržaja. Glasila je – “potvrđeno, definitivno Kalmeta je uz nas”. Toliko uzbuđenje potvrdilo je da svi kandidati smatraju rezultat izbora u zadarskom kraju prekretnicom u kampanji. Kalmetu su prije izbora svi svojatali.

No, kako se on nije izjašnjavao, počeli su spinovi – usmjereni prema njemu. Pričalo se – prijatelj i saveznik s Darkom Milinovićem, sigurno će biti uz njega. Ili – vjenčani kum s Vladimirom Šeksom, sigurno je uz Jadranku Kosor. Milinović je, kažu, nešto sumnjao, pa je navodno organizirao kandidaturu Rene Sinovčića i pokušao ugroziti Kalmetu. Sinovčić nije uspio, dobio je sto glasova izaslanika, no Kalmeta 80-ak više. Na dan izbora u Zadru iz sjedišta J. Kosor stiže “potvrda” – Kalmeta je za nju. Još bolje, nakon pobjede Kalmete, iz sjedišta D. Milinovića tvrde: “Kalmeta je naš”. Koju minutu kasnije Kalmeta daje, za mnoge, šokantnu izjavu za Večernji list i HTV: “Podržavam kandidaturu Tomislava Karamarka, on ima viziju, vratit će HDZ na put pobjede”! I bi gotovo.

Imena u optužnici

Prije nekoliko dana situacija je izgledala prilično drukčije. Omjer potpora između J. Kosor, Milinovića i reformista bio je podjednak. J. Kosor vraćala se u utrku, Milinović pridobivao dosta njezinih. Iz sjedišta J. Kosor stižu informacije da ona računa na potporu izaslanika 13 od 20 županija i Grada Zagreba. No, nakon čitanja svjedočenja iz optužnice za kriminal putem Fimi medije, sve se mijenja. “Dosta više”, opći ja zaključak članstva koje više nema živaca slušati, makar bila i istinita, opravdanja kandidata koji tvrde da su njihova imena u optužnicu došla pogreškom i da oni s tim rabotama nemaju ništa. Istodobno, s terena počinju dolaziti informacije kako sve više izaslanika počinje spominjati Karamarkovo ime.

“Stranku treba dovesti u red, nestat ćemo”, čuju se razmišljanja. Sada, tri tjedna do odlučujućeg sraza 20. svibnja u Zagrebu, informacije s terena kažu da pregled potpora pojedinim kandidatima izgleda ovako; J. Kosor čvrsto drži četiri županije, u tri dobiva polovičnu podršku. Milinović drži jednu županiju, u jednoj ima polovičnu potporu, u dvije četvrtinsku. Milan Kujundžić i Drago Prgomet dobivaju polovičnu potporu u njih četiri, a Domagoj Milošević jednu polovičnu i dvije četvrtinske potpore. Karamarko čvrsto drži šest županija, a u devet ima polovičnu potporu.

Oprez u stožeru

Izgledno je da će se pokazati kako će javna Kalmetina potpora biti prekretnica. Trend je jasan – Karamarko je postao favorit unutarstranačkih izbora. Tu tezu potkrjepljuje i činjenica da su dan-dva prije izbora u Zadru počeli javni “prijelazi” istaknutih hadezeovaca Karamarku. Jandroković, Stier, J. Mesić tri su člana predsjedništva HDZ-a koji su to javno učinili. No, u Karamarkovu sjedištu caruje – oprez. Iskustva 7. izbornog sabora iz 2002., kad je već bilo “sve gotovo” za Pašalića, pa je pobijedio Sanader, nalažu oprez. Javna je tajna da su izaslanici skloni davanju obećanja tipa “sigurno imaš moju potporu”, no to obećaju na više strana.

Činjenica je i da, kada je predsjednik županijskog odbora uz nekog kandidata, to znači prednost, no ne jamči da će baš svi “njegovi” izaslanici na tajnom glasovanju to i potvrditi. Jasno je da će iz “Kosoričina” Dubrovnika biti onih koji će glasovati za Karamarka i Kujundžića, kao i da će iz “Karamarkova” Zadra biti onih koji će glas dati J. Kosor i Milinoviću.

Karamarko reformistima nudi pozicije, ne i šefovsku

Kampanja se nastavlja. Što je činiti Kujundžiću (Prgometu) i Miloševiću? Sinergija ih i dalje čeka. No, kako stvari stoje, promijenilo se to što su oni zvali Karamarka i nudili mu “visokopozicionirano mjesto, a da to nije ono predsjedničko”. Sada, čuje se, Karamarko nešto slično poručuje njima – postoje visokopozicionirana mjesta na listi, ali ne za šefa stranke. Milinović i J. Kosor izvan su “ponude reformskog bloka”. Netko mora biti i s druge strane.

 

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: