ŠT O PREDSTAVLJA I TKO JE UOPĆE MILINOVIĆ BEZ KALMETE

29 04 2012
HDZ Izbori sve napetiji i neizvjesniji

Šanse Darka Milinovića sve su manje, napustio ga i Kalmeta

U subotu je Milinoviću javno leđa okrenuo čovjek na kojeg je najviše računao i kojeg se od početka ubrajalo u njegove ljude, potpredsjednik HDZ-a Božidar Kalmeta koji je ponovno izabran na čelo stranačke organizacije u Zadarskoj županiji

Marijan LIPOVAC

Svi koji se žele kandidirati za predsjednika HDZ-a i ostale najviše stranačke dužnosti moraju to učiniti do subote 5. svibnja tako da je pred najvećom oporbenom strankom tjedan odluke u kojem će se konačno znati tko ima kakve ambicije i hoće li doći do udruživanja potencijalnih predsjedničkih kandidata.

FOTO: FAH/ARHIVA

Kako sada stvari stoje, tri tjedna uoči 15. općeg sabora HDZ-a smanjile su se šanse Darka Milinovića da postane novi predsjednik stranke, a kao glavni konkurent Jadranki Kosor nametnuo se Tomislav Karamarko. U subotu je naime Milinoviću javno leđa okrenuo čovjek na kojeg je najviše računao i kojeg se od početka ubrajalo u njegove ljude, potpredsjednik HDZ-a Božidar Kalmeta koji je ponovno izabran na čelo stranačke organizacije u Zadarskoj županiji. »Podržat ću Tomislava Karamarka jer mislim da je od svih dosadašnjih kandidata upravo on najbolje rješenje. Ja sam za novo vodstvo, novu snagu i energiju. Karamarko može izvući HDZ iz situacije u kojoj se trenutačno nalazi, ali i vratiti stranku na pobjednički put«, izjavio je Kalmeta. Ne treba sumnjati da će njegov naputak slijediti većina od 50 izaslanika 15. općeg sabora iz Zadarske županije, kao i predstavnici općinskih i gradskih organizacija. No, svaki od 2200 izaslanika općeg sabora glasat će tajno, po svojoj volji, bez obzira na to koga će podržati njegov lokalni stranački šef tako da je u ovom trenutku važniji trend da sve više istaknutih stranačkih dužnosnika iskazuje potporu Karamarku, i to upravo oni za koje se smatralo da će stati uz Milinovića. Prvi je to u četvrtak učinio dosadašnji predsjednik zagrebačkog HDZ-a Gordan Jandroković, sa sličnim argumentima kao i Kalmeta.

FOTO: FAH/ARHIVA

Tomislav Karamarko je sposoban izvući stranku iz situacije u kojoj se sada nalazi i postignuti uzlazni rejting koji će HDZ vratiti na put pobjede: Božidar Kalmeta

»Smatram da je Tomislav Karamarko najkvalitetnije rješenje za HDZ. Čovjek je s velikim političkim iskustvom i ima jasne političke i svjetonazorske stavove i kao osoba mi se dopao. Mislim da u ovom trenutku može zajamčiti stabilnost HDZ-a u idućem razdoblju«, kazao je Jandroković. Spekulira se da će javnu potporu Karamarku uskoro iskazati i član Predsjedništva HDZ-a Davor Stier, kao i Jasen Mesić, koje se uvrstilo među Milinovićeve pristaše nakon što su krajem ožujka poduprli njegov zahtjev da se na Predsjedništvu raspravi o prijedlogu Jadranke Kosor o naknadnom mijenjanju izbornih pravila. Od 19 članova Predsjedništva Milinovićev je zahtjev podržalo njih još 11,uz Stiera i Mesića to su učinili i  Ivan Jarnjak , Božidar Kalmeta , Ivan Šuker , Andrija Hebrang , Gordan Jandroković , Katarina Fuček , Branko Vukelić , Marina Matulović Dropulić  i Petar Selem. Na strani aktualne predsjednice ostalo je šest članova – Vladimir Šeks, Petar Čobanković, Branko Bačić, Ivanka Roksandić, Ante Kulušić i Martina Banić. Činilo se tada da je Milinović dobio potporu većine članova najvišeg stranačkog tijela i da je samo pitanje dana kad će ga podržati i kao novog stranačkog šefa, međutim, bilo je to površno i pojednostavljeno zaključivanje. Jedanaest članova Predsjedništva poduprlo je samo Milinovićev zahtjev za sazivanjem sjednice i time iskazalo što misle o prijedlogu Jadranke Kosor. Postalo je tada bjelodano da nisu na njenoj strani, što se za većinu ionako već znalo, ali niti mjesec dana nakon toga nitko od njih 11 nije se jasno svrstao uz Milinovića, štoviše, dvoje ih je javno poduprlo Karamarka.  Milinoviću ne ide na ruku ponovno aktualiziranje priče o tome da je primao novac iz HDZ-ovih crnih fondova, što on uporno demantira, a u očima onih članova HDZ-a koji traže istinske promjene na vrhu stranke sve je veći Milinovićev uteg to što je zamjenik predsjednice. Kao drugi čovjek stranke već gotovo tri godine ne može može biti amnestiran od odgovornosti za sve što se događalo u HDZ-u i teško može braniti tezu da bi s njim na čelu HDZ bio drugačiji nego što je sada. To su mu javno predbacili Milan Kujundžić i Drago Prgomet koji su odlučili ujediniti snage i pozvali Karamarka i Domagoja Miloševića da im se pridruže, pod uvjetom da odustanu od kandidature za predsjednika i podrže nekoga od njih dvojice, najvjerojatnije Kujundžića. Naravno, to je neprihvatljivo i Miloševiću, a posebno Karamarku čije su šanse, pomalo neočekivano, odjednom porasle. Tiha kampanja na terenu očito je počela davati rezultate pa razloga za zabrinutost ima i Kosor, a naročito Milinović koji za sada uživa javnu potporu samo HDZ-a u svojoj Ličko-senjskoj županiji, što nije dobar signal prema izaslanicima općeg sabora u čijim je rukama odluka o novom stranačkom lideru.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: