JANDROKOVIĆ, STIER, K. GRABAR KITAROVIĆ, BOŠNJAKOVIĆ… UZ KARAMARKA

26 04 2012

ZAGREB – Utrka za novog šefa HDZ-a, po svemu sudeći, bit će neizvjesna do samog kraja. U prilog tome govore i zadnja preslagivanja oko potpora koje pojedini istaknuti HDZ-ovci daju predsjedničkim kandidatima.

Posljednje u nizu iznenađenja odnosi se na bivšeg ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića. Iako se do sada smatralo kako bi on potporu najprije mogao dati Domagoju Miloševiću, koji mu je bio najbliži, ne samo generacijski nego i prema programu, te Darku Milinoviću s kojim je na sjednicama Predsjedništva HDZ-a često zajedno nastupao protiv aktualne šefice Jadranke Kosor, Jandroković se ipak na kraju odlučio prikloniti Tomislavu Karamarku.

 

Iz izvora bliskih Jandrokoviću doznajemo kako će on ovih dana i službeno ući u Karamarkov tim.

– Jandroković je dugo razmišljao o tome kome će dati potporu, pratio je sve kandidate i na kraju je zaključio da u ovom trenutku najviše za stranku i njenu stabilizaciju može napraviti Karamarko – rekao nam je jučer pouzdan izvor iz HDZ-a. Njima bi se, doznajemo, trebao pridružiti i Davor Stier, nekadašnji najbliži suradnik Jadranke Kosor.

Tko najbolje stoji

HDZ-ovci, inače, vrlo žestoko lobiraju i po terenu na kojem u ovom trenutku ponajbolje stoji troje kandidata – Tomislav Karamarko, Darko Milinović i Jadranka Kosor. Ako se izuzme nekoliko županija za koje se sa sigurnošću može reći da pripadaju nekome od njih troje, poput Šibensko-kninske koja je za Kosor, Ličko-senjske koja pripada Milinoviću ili Zagreba koji je najviše sklon Karamarku, u ostalima je situacija prilično složena. Upućeni iz HDZ-a ističu kako trenutačno stanje ipak treba prihvatiti s rezervom.

Tako, primjerice, navode da to što je Branko Bačić pobijedio u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne znači da će svi izaslanici iz tog kraja svoj glas dati Kosor.

Šefovi kalkuliraju

S druge strane, kandidatima za šefa HDZ-a i nije uvijek lako procijeniti na čiju potporu sa sigurnošću mogu računati. Mnogi novoizabrani šefovi županijskih i gradskih ogranaka skloni su svoju potporu obećati i za više kandidata kalkulirajući što je najbolje za njih.

 

Oglasi

Akcije

Informacije

2 komentara

26 04 2012
Toni

Što misli bloger o ovoj karti? Mislite li da je ova karta točna?

26 04 2012
ib

Ne baš. Kao prvo, NITKO nema analizu niti ju moze imati jer se ipak ne zna još bar trećina izaslanika na Saboru. Drugo, bio sam svjedok ‘prevrtanja’ kad je Pašalić bio uvjeren da ima minimalno 500 glasova prednosti a dogodilo se što se dogodilo (ne uzimajući u obzir kradju). I treće, bitan je DOGOVOR nazovimo ih reformskih snaga, kojeg još nema i nisam siguran da će do njega doći. Ako bi ostalo 3-4 kandidata, izvjesna bi bila pobjeda aktualne šefice sranke.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: