DESNICU MOGU UJEDINITI SAMO LIJEVA PISKARALA

23 01 2012

Objavljeno22.01.2012. u 14:18

Davor Krile: Sin Najdražeg Vođe Franje opet jaše

Sva politika je kadrovska politika – davno je zaključio drug Staljin, a mi se još desetljećima nakon smrti toga satrapa moramo gristi za jezik i zaključivati kako monstrum nije baš uvijek bio u krivu.

Kako se, naime, ne prisjetiti Kobe Džugašvilija nakon vijesti da će Miroslav Tuđman, nekadašnji šef HIS-a i najstariji sin Najdražeg Vođe, uskoro zasjesti na funkciju šefa parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost i preuzeti odgovornu zadaću civilnog monitoringa nad obavještajnom zajednicom?

Uhodili novinare

Kako ne osjetiti ushit što za nadzornika delikatnog špijunskog sektora u Hrvata, gle slučaja, dolazi čovjek koji mu je bio na čelu devedesetih, dok su se u njemu događale najgore moguće zloupotrebe: uhodile novinske redakcije, prisluškivali telefoni oporbenih političara, novinara i intelektualaca, te kreirale stotine dosjea s nizom ginekoloških, seksualnih i proktoloških detalja o ljudima, sve kako bi ih se lakše ucjenjivalo ili ocrnjivalo kao dekadentne protudržavne elemente?

Zašto usporedno s parlamentarnom instalacijom domovinskog Kim Jong-una uvaženi hrvatski zastupnici, o istom trošku, nisu i sve postojeće lisice proglasili ovlaštenim kontrolorima hrvatskih kokošinjaca? Kako je moguće da istodobno s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju njezini najrevniji zagovornici − što su potrošili grlo na priče o proeuropskom demokratskom iskoraku i slične agitacije – bez treptaja oka pristanu na retuđmanizaciju i demokratsku retardaciju sustava baš u dijelu koji je toj istoj Europi svojedobno bio najsporniji i najmanje prihvatljiv?

Retuđmanizacija

Znam da ovi iz vladajuće koalicije imaju unaprijed spremna opravdanja kako je funkcija šefa Odbora za nacionalnu sigurnost u kadrovskoj raspodjeli dopala oporbenom HDZ-u i da oni s njihovim pojedinačnim izborom nemaju ništa. Ovi iz HDZ-a će, pak, reći da su oni odlučili marketinški retuđmanizirati stranku nakon štete od Sanaderova lopovskog pohoda, pa da sad svojoj akviziciji iz obitelji Tuđman moraju nekako zadovoljiti materijalne i statusne apetite. I to je razumljivo, ali što mu, onda, nisu dali saborski Odbor za zaštitu okoliša: zastupnička plaća jednako bi mu krešila par tisuća kuna?

S okolišem Miroslav Tuđman, doduše, baš i nema nekih dodirnih točaka, ali ga je nekad u životu vjerojatno zagađivao, i to jamačno u manjoj mjeri nego što je to radio s demokratskim standardima unutar obavještajne zajednice. Ovo da čovjek koji je do prije desetak godina organizirao i dopuštao stranačke zloupotrebe špijunske strukture sada nadzire sebi slične vrhunac je političkog sarkazma i podsjeća na pokušaj švercanja hrvatskih aveti iz devedesetih u ujedinjenu Europu.

O toj dami ne treba imati prevelikih iluzija o nevinosti i čistoći, ali zato treba biti pošten prema sebi i svom vlastitom iskustvu. Činjenica da je vladajuću poziciju zamijenio oporbenom HDZ u tom smislu ništa manje ne obvezuje. Štoviše, glasna zaklinjanja u demokratizaciju stranke i svojih međusobnih odnosa hadezeovci do sada nisu potkrijepili s puno vjerodostojnih poteza: malo-malo pa im mrtvi diktator uskrsne kao jedina mjera civilizacijskog napretka.

Izokrenemo li, doduše, perspektivu, čovjek poput Miroslava Tuđmana mogao bi se i u Europi efektno prezentirati kao ponajbolji domovinski ekspert za detekciju špijunskih zloporaba i sličnih nemilih pojavnosti kontra čovjekove slobode. Tko će znati prepoznati stranačkoga špijuna u redovima državne službe, ako neće on?

Mogli bi im usput preporučiti i Mladena Naletilića Tutu za funkciju budućeg tužitelja, ako se odluče na produljenje mandata Međunarodnom tribunalu za ratne zločine u Haagu. Imamo idealnoga čovjeka i za šefa NATO-ove kontraobavještajne službe (Markica Rebić), a radimo i na kadrovima za brojne čelne funkcije u antikorupcijskom tijelu Europske unije, SIGMA-i (predsjednik je već skoro spreman, samo da mu se završi suđenje).

davor krile

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: